Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Broušení drahých kamenů na Turnovsku

 |  1. 2. 2002
 |  Vesmír 81, 79, 2002/2

Státní odborná škola si pozvala z Antverp dva brusiče diamantů, bratry Pattynovi, kteří tomuto umění vyučovali v letech 1925–1928. Antverpští brusiči přešli do nové brusírny otevřené 1. září 1928 nedaleko železniční zastávky Turnov – město, ale v prosinci se vrátili domů. Prvním vedoucím brusírny byl Rafael Ulman, po něm Jakob Haan. Po likvidaci akciové brusírny diamantů v Turnově se jeden z jejich pracovníků – Josef Patočka – rozhodl, že bude v broušení diamantů pokračovat sám. Odkoupil zařízení a usadil se se svým bratrem v Rovensku pod Troskami. 19. prosince 1934 mu byl vydán živnostenský list k broušení diamantů. tato soukromá práce však skončila 1. prosince 1948 a rovenská firma „přešla“ pod firmu Precious. 30. září 1951 pak pod Turnovské brusírny. Technické diamanty se zde brousily až do r. 1990. Rodinnou tradici obnovil syn Josef Patočka 4. února 1991. Výbrusy jeho brusírny vynikají přesností a moderními tvary. Dnes ve firmě pracuje již i třetí generace Patočků.

Obrázky

Citát

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mineralogie

O autorovi

Stanislav Vaněk

RNDr. Stanislav Vaněk (*1952) vystudoval biologii na PřF UK v Praze, krátce pracoval v Krajském středisku památkové péče a ochrany přírody v Ústí nad Labem, v časopise Živa a v Ústavu krajinné ekologie ČSAV. Deset let se v oddělení klinické hematologie 2. FN v Praze zabýval imunologií a zejména průtokovou cytometrií. K zájmům patří fotografie (absolvoval Institut výtvarné fotografie a Pražskou fotografickou školu) a horolezectví.
Vaněk Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...