Žaludek dává hormonální zprávu o sytosti
| 5. 4. 2001 | Vesmír 80, 237, 2001/4
Žaludek při hladu vydává ghrelin, což je peptidový hormon působící na receptory pro růstový hormon. Podá-li se pokusným zvířatům, začnou více žrát a přibudou na váze. Ghrelin však, zřejmě svým vlivem na receptory pro růstový hormon, zvyšuje jejich tělesnou váhu i bez zvýšení příjmu potravy. Nejvyšší koncentrace ghrelinu je na lačno a klesá po jídle. Jeho účinkem je patrně i lepší využívání energie z přijaté potravy. Zřejmě také šetří tělesné zásoby při hladovění, což by mohlo mít léčebný význam při nemocech spojených s tělesným chátráním, jako je aids či nádory. (Nature 407, 908, 2000, podle The Lancet 356, 1417, 2000)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [206,46 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Vratislav Schreiber
Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...