Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kam odtáhnout vikinga?

 |  5. 6. 2000
 |  Vesmír 79, 355, 2000/6

V Pravidlech českého pravopisu najdeme slovo viking s malým písmenem a plurál Vikingové s velkým, přičemž prvním je míněn nájezdný dobyvatel, druhým Normani. Nejde však o libovolného nájezdného dobyvatele, musel navíc žít v 8.-11. století a pocházet ze Skandinávie či Dánska, jak prozrazují slovníky. A když si nalistujeme heslo Normani, dozvíme se, že jde ...o germánské obyvatele Skandinávie a Dánska v 8.-11. století.

Nepomůže nám ani etymologie slova - vzniklo totiž buď z víg - boj, nebo z vík - záliv (a zas jsme tam, kde jsme byli). Co nám poradí české encyklopedie? Dvakrát se dozvíme, že vikingové jsou Normani, a třikrát, že Vikingové jsou Normani. Podle jedné z příruček jsou Vikingové Normani a zároveň Normani jsou vikingové.

V průběhu let se nejeden jazykovědec přimlouval za to, aby se „všichni vikingové“ psali s malým písmenem, protože toto slovo nikdy nebylo pojmenováním kmene či národa, ale jen obecným názvem učitého typu Germánů plavících se na lodích. Je to dobrý návrh, jenže šťoural si hned vzpomene na Němce („němé“ lidi), tedy další Germány, kteří si své jméno určitě nevymysleli sami („němí“ byli pro sousedy mluvící jiným jazykem).

Zdá se, že nejjednodušší je nějak se vikingům v psané podobě vyhnout. Tak jako ten policista, který nevěděl, jak se píše kino, a proto nalezenou mrtvolu odtáhl před hospodu. Kam ale odtáhneme vikinga? (Naše řeč 83, 52, 2000/1)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavla Loucká

Mgr. Pavla Loucká (*1950) vystudovala obor čeština-jugoslavistika na Filozofické fakultě UK v Praze. V redakci Vesmíru se zabývá jazykovou úpravou textů a popularizací češtiny. Deset let (1996–2006) psala pro Vesmír jazykové koutky. Je autorkou dvou knih o češtině: „Zahrada ochočených slov“ (Dokořán 2007) a „Dech, duch a duše češtiny“ (Albatros 2008).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...