Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ultrazvukové uši na křídlech

 |  5. 2. 2000
 |  Vesmír 79, 114, 2000/2

Schopnost vnímat ultrazvuk je u motýlů (Lepidoptera) běžná. Vyskytuje se dokonce nezávisle u zástupců několika motýlích čeledí. Sluchový orgán bývá umístěn na nejrozmanitějších částech těla na nohou, tykadlech, hrudních článcích ap. Nyní však byl objeven zcela nový typ senzorických orgánů u motýlů čeledi Hedylidae (=Oenochromatidae). Je lokalizován na křídlech a pomáhá v noci svým nositelům vyhnout se netopýřím predátorům.

Autoři objevu také analyzovali množství fylogenetických a anatomických dat. Vyvozují z nich hypotézu o relativně náhlém vzniku senzorických orgánů vnímajících ultrazvukové vlny. Vyvinuly se údajně před asi 50 miliony lety jako odpověď na silný selekční tlak ze strany netopýrů.

Nature 403, 265, 2000

Obrázky

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...