Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Světelná mikroskopie a analýza obrazu

 |  5. 9. 1998
 |  Vesmír 77, 482, 1998/9

Snímky pořízené mikroskopem Olympus FLUOVIEW (dvojitý laserový řádkovací mikroskop), které vznikly počítačovým složením několika optických řezů.

1. Rozsivky, křemelina ze SPR Soos, (Nomarského diferenciální interferenční kontrast, 1 až 2 optické řezy). 2. Vířník ze zooplanktonu, (autofluoreskující nativní preparát dobarvený akridinovou oranží). 3. Nervové buňky (červené) ze srdečního svalu 21 dní staré myši jsou zviditelněny protilátkou značenou texaskou červení a nervová vlákna (zelená) protilátkou značenou FITC (obraz složen z 25 optických řezů, preparát poskytla MUDr. Jana Slavíková). 4. Parazitický střevní prvok Giardia intestinalis (α-tubulin bičíků je označen protilátkou s FITC, preparát poskytla RNDr. Eva Nohýnková). 5. Hlavička plísně Mucor s hyfy a sporami. Snímky

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikroskopie

O autorovi

Josef Reischig

Doc. RNDr. Josef Reischig (*1945) vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu UK a Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Biologickém ústavu Lékařské fakulty UK v Plzni se zabývá obecnou biologií a genetikou. Vede Referenční pracoviště optické mikroskopie firmy OLYMPUS C&S, s. r. o., se sídlem na LF UK v Plzni a jeho mikrofotografie čtenáři Vesmíru znají již více než desetiletí (stručný přehled viz Vesmír 79, 138, 2000/3).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...