Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mořské biopolymery a skleníkový jev

 |  5. 9. 1998
 |  Vesmír 77, 537, 1998/9

Nedávné výzkumy na Univerzitě v Seattlu pomáhají objasnit, jakou cestou se oceány podílejí na úbytku oxidu uhličitého z atmosféry, tedy na přírodním zmírňování skleníkového jevu. V mořské vodě se z rozpuštěné organické hmoty samovolně vytvářejí drobné částečky biopolymerových gelů (někdy nazývané „mořský sníh“). Mikrogely jsou nepochybně biologického původu, protože obsahují sacharidy, bílkoviny, lipidy a enzym zvaný ribulóza-1,5-bisfosfátkarboxyláza/oxygenáza. Jejich strukturu brzy osídlí bakterie, které metabolizují organické látky přítomné ve vodě. Uvolněný CO2 znovu vstupuje do metabolických cyklů v mořské vodě a může se z ní dokonce vracet do atmosféry. Průtoková cytometrie ukázala, že se rozměry těchto mikrogelových částeček postupně zvětšují. Částečky mají negativní elektrostatický náboj, a proto se v nich hromadí uhličitan vápenatý rozpuštěný v mořské vodě. CaCO3 potom krystalizuje, ztěžklé částečky zbavené vody klesají k mořskému dnu a podílejí se na pomalém vytváření sedimentů. Navázaný oxid uhličitý tak na dlouhou dobu vymizí z potravních řetězců. Tým Pedra Verduga strukturu polymerových mikrogelů studuje X-paprsky, skanovací elektronovou mikroskopií a laserovou spektroskopií. Chtějí tak zpřesnit možnosti jejich podílu na cyklech uhlíku v mořích. (Nature 391, 568, 1998)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...