Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mezinárodní biologická olympiáda

 |  5. 9. 1998
 |  Vesmír 77, 484, 1998/9

V šestém čísle Vesmíru jsme psali o celostátním kole biologické olympiády a o tom, že čtyři vybraní řešitelé se zúčastní olympiády mezinárodní. Ta se konala od 19. do 26. července v německém Kielu a zúčastnilo se jí zhruba 150 středoškolských studentů z 32 zemí. Naši studenti byli mimořádně úspěšní. Všichni skončili do 50. místa a všichni dostali medaili (každou medaili vždy dostává několik řešitelů). Petr Bogusch z Gymnázia v Blatné skončil padesátý a získal bronzovou medaili, Jitka Rudolfová z Gymnázia v Blansku se umístila na 36. místě a získala stříbrnou medaili, stejně jako Přemysl Falt z Gymnázia ve Žďáru nad Sázavou, který skončil na 20.–21. místě. Ohromujícím úspěchem je ovšem druhé místo Pavla Cahyny z pražského Gymnázia v Hellichově ulici, který získal pouze o 1,5 bodu méně (198,5 bodu) než absolutní vítězka (200 bodů) a je držitelem zlaté medaile. Mezinárodní biologická olympiáda byla velice náročná, zahrnovala i takové úkoly, jako je izolace DNA, takže z úspěchu českých studentů lze možná čerpat i jakýsi optimizmus ohledně budoucnosti české biologie (všichni pokračují ve studiu na Přírodovědecké fakultě UK).

Tématem letošního, 33. ročníku biologické olympiády je informace v živých soustavách. Třeba to dopadne zase tak dobře.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorech

David Storch

Zuzana Storchová

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...