Atlas Coeli Novus 2000
| 5. 9. 1998 | Vesmír 77, 528, 1998/9
Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy a ETC publishing, s. r. o., Praha 1998; 40 mapových stran (20 map), náklad 2000 výtisků, cena 1000 Kč
Navazuje na tradici Bečvářova Atlasu Coeli, připraveného ve 40. letech a vydávaného v 50. a 60. letech v Československu, později v USA. Je založen na nejnovějších datech z katalogů Centre de données stellaires Observatoire de Strasbourg (ADC). Některá data byla přepočtena a doplněna.
V atlasu je zobrazeno více než 85 000 objektů, a to:
- hvězdy do 8,3 magnitudy,
- dvojhvězdy a vícenásobné systémy do 8,3 součtové magnitudy,
- proměnné hvězdy do jasnosti v maximu 8,3 magnitudy,
- všechny novy a supernovy do r. 1994,
- dvojice izofot Mléčné dráhy pro střední a okrajové části,
- galaxie do 13,5 magnitudy včetně jejich tvaru a orientace,
- otevřené hvězdokupy do 12,0 magnitudy,
- kulové hvězdokupy – 160 dobře dokumentovaných,
- planetární mlhoviny do 13,0 magnitudy,
- difuzní mlhoviny,
- reflexní mlhoviny,
- zbytky supernov,
- rádiové zdroje – výběr nejdůležitějších objektů.1)
Poznámky
1) Pozn. red.: Atlas lze objednat na adresách: Štefánikova hvězdárna, Petřín 205, 118 46 Praha 1, anebo Planetárium Praha, Královská obora 233, 170 21 Praha 7.
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [176,12 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
O autorovi
Oldřich Hlad
RNDr. Oldřich Hlad (*1934) vystudoval matematiku a fyziku na Pedagogické fakultě UK. Na Štefánikově hvězdárně se zabývá vzdělávací činností a tvorbou astronomických mapa a atlasů.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...