Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak rychle roste kukuřice

 |  5. 5. 1998
 |  Vesmír 77, 355, 1998/6

Poměrně levnou bezdotykovou metodu pro kvantitativní hodnocení růstu klíčních rostlin vyvinuli kanadští vědci J. Barron a A. Liptay. Rostlinka je v dřevěné růstové komoře rozměrů 75×75×75 cm, vyložené černou látkou, do níž se optickými vlákny rovnoměrně přivádí záření ze žárovek. Kamera Sony, umístěná 15 cm od klíční rostliny, snímá ve dvouminutových intervalech čelní obraz a pomocí zrcátka v úhlu 45° zároveň i boční obraz. Oba obrazy se připojeným počítačem digitalizují. Ve snímaném tmavém poli záběru zaujímá ozářená rostlinka stále větší plochu a program vypočítává z optických toků její dvourozměrný růst. Za předpokladu, že se tok přiváděného záření nemění a že je analyzovaná plocha malá vzhledem k celkově zachycované ploše, lze odvodit z výpočtů i trojrozměrný růst a pohyby rostliny. Téměř 17hodinové pokusy s kukuřicí ukázaly, že růst není rovnoměrný, ale střídají se pomalé a rychlé fáze. Vrcholek rostliny při tom rotuje (to ostatně už dříve ukázaly filmové záznamy). Při dalších pokusech, téměř 70hodinových, se zjistilo, že lze přesně určit i růstovou rychlost, která činí pouhých 5 μm.s–1. (Biophotonics International, leden/únor 1998)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...