Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Čo chráni fajčiarov?

 |  5. 5. 1998
 |  Vesmír 77, 355, 1998/6

Výskumníci už objavili veža látok znižujúcich výskyt nádorových chorôb u žudí, ktorí ich pravidelne prijímajú. Takýmito látkami sú napríklad karotény či antioxidanty ako vitamíny A a E. Štúdie zaoberajúce sa týmto problémom však boli robené na nefajčiaroch.

Chránia spomínané látky aj fajčiarov, napríklad pred rakovinou pžúc? Vo Fínsku sledovali skoro 30 000 fajčiarov, mužov vo veku 50 až 69 rokov. Rozdelili ich náhodne do štyroch skupín, jedna skupina fajčiarov dostávala denne 50 mg vitamínu E (?-tokoferolu), druhá 20 mg ?-karoténu (provitamínu A), tretia obe tieto látky a štvrtá žiadnu z nich. Fajčiarov pozorovali päť až osem rokov. Ukázalo sa, že príjem samotného vitamínu E vôbec neznížil výskyt rakoviny pžúc, a príjem ?-karoténu počet prípadov nádorovej choroby pžúc dokonca ešte zvýšil. Ani spojenie oboch látok neviedlo k zníženiu počtu ochorení v porovnaní s kontrolnou skupinou. Výsledky tohto výskumu opäť potvrdzujú známy fakt, že rakovine pžúc sa človek najspožahlivejšie vyhne, ak sa vyhne fajčeniu. (N. Engl. J. Med. 330, 1029–1035, 1994)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Gabriel Hocman

RNDr. Gabriel Hocman, CSc., (*1936) vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Vo Výskumnom ústave preventívneho lekárstva sa zaoberá prevenciou nádorových chorôb.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...