Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Slovo má prof. MUDr. Vratislav Schreiber

O srozumitelnosti aneb po každém dobrém skutku následuje zasloužený trest
 |  5. 1. 1998
 |  Vesmír 77, 5, 1998/1

Mohlo by se zdát, že při dnešním udělování cen Vesmíru za srozumitelnost je to jinak: Laureáti, vybraní porotou a čtenáři, dostávají odměnu. K tomu jim všichni soudní lidé blahopřejí, a přece vyznamenané trest nemine. Bude to závist.

Srozumitelnost je pro polulárně-vědecký časopis základní podmínkou, ale je relativní: závisí na tom, čemu lidé chtějí rozumět. Zdá se mi, že lidé jsou ochotni rozumět hlavně tomu, co se jim líbí a co je pro ně pohodlné. Tak například po nezměrné zdravotnické osvětě v USA se 61 % žen ve věku 45 – 64 let vyslovilo, že z nemocí se nejvíce bojí karcinomu prsu (Lancet z 29. 11. 1997). Přitom kardiovaskulární nemoci, ovlivnitelné méně pohodlným životním stylem, zabíjejí více obětí než všech 16 dalších příčin, včetně nádorů, aidsu a úrazů. Zdráhám se na toto téma tvořit politické metafory, i když se nabízejí.

Druhým trestem pro úspěšné popularizátory vědy může být reakce odborníků, nepochybně mnohdy motivovaná závistí. Popularizátor musí nutně zobecňovat a zpřístupňovat zjednodušeními – v tom je pak snadno, pro každého, kdo k tomu má nutkání, nalézt chybu nebo odlišný názor.

Třetím trestem je ztráta času pro vlastní tvořivou vědeckou práci a ohrožení vědecké prestiže tím, že se vědec „sníží“ k popularizaci. Populární sdělení ovšem nemají impakt faktor a neobjeví se v Science Citation Index. Ten, kdo chce mít obé  – to jest popularizaci i vědeckou prestiž – to má pochopitelně těžší.

Čtvrtým trestem je trest od filozofů. Jak se popularizátor snaží zevšeobecňovat a sdělovat čtenářům jádro věci, nutně se dostane na tenký led filozofie a střetne se s těmi, kdo pravdu, smysl a účel vidí jinde než ve vědě.

Odměnou laureátům je ovšem odezva čtenářů. Dokonce je to dnes poprvé, kdy čtenáři sami rozhodli hlasováním. Rozhodli o Kumpoštově ceně, ovlivnili však porotu i při udělování ceny manželů Matouškových a ceny Rašínovy. I ta odměna čtenářské vděčnosti však může zahrnovat prvek trestu: jsou jím nezbytné odpovědi popularizátorů na dlouhé dopisy čtenářů. Jsem si jist, že dnešní laureáti na ně rádi odpovědí. V tom jim spolu s blahopřáním přejeme úspěch.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...