Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Přistěhovalci a čeština

 |  5. 1. 1998
 |  Vesmír 77, 55, 1998/1

Při žádosti o české státní občanství musí přistěhovalci úspěšně složit zkoušku z češtiny. Jazyková zkouška přistěhovalců je běžná v mnoha civilizovaných zemích, avšak čeština je pro většinu cizinců nesmírně těžká, mnozí se s flektivním jazykem setkávají poprvé. Ještě hůř jsou na tom přistěhovalí živnostníci, kteří podle novely živnostenského zákona z r. 1995 musí při pohovoru mimo jiné prokázat, že dovedou plynně převyprávět obsah denního tisku (Slovo a slovesnost 58, 185, 1997/3). Myslím na to, jestli bych s vysokoškolským vzděláním z češtiny při takové zkoušce vůbec prošla. Snad podle toho, které noviny by mi přečetli. A myslím na jediného z dotazovaných cizinců, Walesana, který hrdě řekl, že ač čeština je těžká, jeho jazyk je ještě těžší. Aspoň se můžu radovat, že mi zatím nehrozí pohovor, při němž bych musela převyprávět velšské noviny.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavla Loucká

Mgr. Pavla Loucká (*1950) vystudovala obor čeština-jugoslavistika na Filozofické fakultě UK v Praze. V redakci Vesmíru se zabývá jazykovou úpravou textů a popularizací češtiny. Deset let (1996–2006) psala pro Vesmír jazykové koutky. Je autorkou dvou knih o češtině: „Zahrada ochočených slov“ (Dokořán 2007) a „Dech, duch a duše češtiny“ (Albatros 2008).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...