Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chitin ve fosiliích starých 25 milionů let

 |  5. 1. 1998
 |  Vesmír 77, 55, 1998/1

Zkameněliny, které dnes občas najdeme, vesměs musely v dobách svého zrodu podstoupit náročný proces fosilizace, mnohdy za složitých až nelidských podmínek. Není divu, že se z původního složení zkamenělých organizmů mnoho ingrediencí neuchová. Proto vzbudila pozornost nedávná studie, ve které skupina britských a německých badatelů dokládá přítomnost molekul chitinu ve fosilizovaném hmyzu, naloženém v oligocénních jezerních břidlicích nedaleko Enspelu v Německu. Na této lokalitě se nacházejí obdivuhodně zachovalé zbytky rostlin a živočichů, často s obrysem měkkých částí těl a někdy i s původním zbarvením. Vybrané vzorky podstoupily pyrolytickou analýzu, jejíž výsledky významně zvyšují věk nejstaršího nalezeného chitinu (o nějakých 20 milionů let). Doposud byla tato molekula identifikována v pleistocénních hmyzích fosiliích starých pouhých 130 000 let. (Science 276, 1541–1543, 1997)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...