Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Cidofovir

 |  5. 6. 1997
 |  Vesmír 76, 356, 1997/6

je generický název sloučeniny, jež byla pod jménem VistideTM povolena pro léčení retinitidy vyvolané cytomegalovirem u osob s rozvinutým aidsem. Je jednou z rozsáhlé skupiny látek, které zkoumá Antonín Holý (*1936) a jeho spolupracovníci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a laboratoří Erika de Clercka z Katolické univerzity v Lovani. Spolupráce těchto badatelů počala r. 1976. Jedním z úspěšných výsledků, který byl doveden až do stadia registrovaného léku, je antiherpetikum Duviragel.

Virolog Erik de Clercq (*1941) vybudoval v Lovani vynikající laboratoř, jež mj. udržuje sbírku patogenních lidských virů. Pro vývoj léků pražské i lovaňské pracoviště nalezly partnera v kalifornské firmě Gilead Sciences (o stavu vývoje viz např. www.gilead.com).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Farmakologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...