Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

O kvazarech a kvasarech

(Vesmír 76, 544, 1997/10)
 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 664, 1997/12

Prof. F. Daneš se mne táže, jak vyslovuji slovo „laser“: podle toho, jak se píše. Když se píše „lejzr“, tak [lejzr], když „laser“, tak [laser]. Dokonce jsem toho využil svého času v astronautickém muzikálu při parodování Suchého Marnivé sestřenice:

„Liběna je dcera dneška,

mluví čínsky, ač je Češka.

Nesuší si vlasy fenem,

ale jen tak nad laserem,

je, je, je!“

Pokud se zavede psaní „kvejzar“, budu to vyslovovat [kvejzar], ale dokud se píše „kvasar“, nevidím důvod, proč tam dávat „z“. Nevzpomínám si, že by některý náš astronom hovořil o kvazarech a tím více mne překvapilo, že bohemisté soudí, že jde o úzus.

Mám ale jiný problém, a to je pojmenování částic, jež se řídí Boseovou-Einsteinovou statistikou. Má se psát a vyslovovat „boson“ nebo „bozon“?

Pozn. red.: Dopis tentokrát již necháváme bez komentáře, ty najdete ve Vesmíru 76, 304, 1997/6; 76, 424, 1997/8; 76, 544, 1997/10

P. L.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Jiří Grygar

RNDr. Jiří Grygar, CSc., (*1936) vystudoval Přírodovědeckou fakultu MU v Brně a Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Ve Fyzikálním ústavu AV ČR se věnuje výzkumu interagujících dvojhvězd a astrofyzice vysokých energií. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR.
Grygar Jiří

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...