Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nebojme se mimozemšťanů!

 |  5. 10. 1997
 |  Vesmír 76, 595, 1997/10

Pokud by nás mimozemšťané napadli se zlými úmysly, stačí proti nim nasadit jako biologickou zbraň cizopasného prvoka Toxoplasma gondii, jak to nedávno navrhl R. D. Meléndez z venezuelské Universidad Centroccidental. Je to dobře známý parazit, široce rozšířený u koček a většiny savců a přenosný i na člověka, u nějž může působit nejrůznější potíže a u lidí imunitně oslabených smrtelné infekce.

R. Meléndez vychází z předpokladu, že zlí mimozemšťané by mohli mít stejný imunitní systém jako my. Zatímco většina normální lidské populace získala už během života vůči toxoplazmě účinné protilátky, u mimozemšťanů, kteří s námi nikdy nepřišli do styku, by mohla nákaza být smrtelná, jako nemoci přenesené kdysi bělochy na Indiány při kolonizaci Ameriky. Stačí mít v laboratořích zásobu patogenních kmenů tohoto parazita a ve výhodnou chvíli ho použít. Škoda, že holywoodští scenáristé nečtou vědecké časopisy; měli by námět pro další katastrofický film s dobrým koncem. (Parasitology Today 12, 166, 1997)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Parazitologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Lom

RNDr. Jiří Lom, DrSc., (*1931) vystudoval Biologickou fakultu UK v Praze. V Parazitologickém ústavu AV ČR v Českých Budějovicích se zabývá výzkumem cizopasných prvoků. Je členem Učené společnosti ČR (e-mail: lom@paru.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...