Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Tuzemské léky se na našem trhu podílejí 41 %

 |  5. 9. 1996
 |  Vesmír 75, 537, 1996/9

Na tiskové konferenci „Sdružení českého farmaceutického průmyslu“, konané 24. dubna tohoto roku, byly předneseny následující údaje. V ČR je nyní zaregistrováno (a většinou prodáváno) přes 10 000 léků. Z toho je 500 léků české produkce, ale ty přesto činí 41 % celé spotřeby léků. Podíl tržeb je však pouhých 23 % – to proto, že české léky jsou lacinější.

Nejvíce léků je k nám dováženo z Německa – 32 %. Když uvážíme, že většina ze všech 10 000 léků na našem trhu je pouhým opakováním starých známých formulí a že jen asi desetina ze všech známých formulí má léčebný smysl, musíme dojít k závěru, že je to všechno hlavně „byznys“... Bohužel dnes je tendence vyrábět i české léky z dovezených látek. A při tom česká farmaceutická věda má úctyhodnou tradici: od trimepranolu přes DDAVP, prothiaden a mnohé další – to vše se dostalo na světový trh léků. Kdyby někdo věděl co dělat, aby tomu tak bylo i v budoucnu...

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Farmakologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...