Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Odstraňování tiskové barvy pomocí celulázy

 |  5. 6. 1996
 |  Vesmír 75, 355, 1996/6

Jonathan Woodward z oddělení chemické technologie v Oakridžské národní laboratoři v Tennessee a jeho spolupracovníci Lynette M. Stephanová a Laurence J. Koran mladší z firmy Midwest Technical Inc. náhodně objevili cestu k nové, ekologicky nezávadné technologii odstraňování tiskové barvy z novinového papíru. Zkoušeli používat enzym celulázu k přeměně odpadního papíru na cukr pro fermentační výrobu etanolu. Přitom zjistili, že za určitých podmínek celuláza uvolňuje tiskovou barvu z povrchu papíru a odděluje dlouhá a krátká celulózová vlákna obsažená v této druhotné surovině. K separaci dochází tím, že uvolňovaná tisková barva má tendenci ulpívat jen na krátkých vláknech. Výsledkem procesu je podle Woodwarda „bělavý produkt, z něhož lze vyrobit nový papír, a šedý produkt, který je možné použít na výrobu krabic na vajíčka, izolačního materiálu nebo jako palivo.“ Tato technologie umožňuje vyhnout se potenciálně škodlivému hydroxidu sodnému, křemičitanu sodnému a peroxidu vodíku, tedy chemickým látkám, které se používají v tradičních technologiích odstraňování tiskové barvy. (Chemical and Engineering News 72, 33, 1994/31)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Petr Molík

RNDr. Petr Molík (*1949) vystudoval přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Národním informačním středisku se zabývá zpracováním informací z oboru biologie a biotechnologie.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...