Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak vyrobit z papíru palivo?

 |  5. 5. 1996
 |  Vesmír 75, 295, 1996/5

Pro většinu z nás je dosud čirým mýtem, že bychom se při úřadování obešli bez papíru. L. Ingram a spol. z Floridské univerzity v Gainesville se domnívají, že mají technologii umožňující ekonomickou přeměnu papíru na etanol. Na rozdíl od přeměny pomocí kvasinek, které vyžadují drahé enzymy, použili geneticky modifikované bakterie Zynomas mobilis. Pomocí těchto bakterií se již po staletí v Mexiku vyrábí z agave lehký alkoholický nápoj podobný tequile. Ingram tvrdí: „Z. mobilis je jediný bakteriální kmen, který má kvasinkám podobné enzymy schopné přeměnit cukry na alkohol.“ Protože však Z. mobilis není schopen přežít v „papírovém prostředí“, izoloval Ingram geny odpovědné za produkci alkoholu a přenesl je na mnohem odolnější kmen P2 bakterie Klebsiela oxytoca. Ingram tvrdí, že K. oxytoca konvertuje netříděný kancelářský papír s účinností 80 % teoretické meze.

Popis procesu: Smísí se papír s horkou vodou, zředěná kyselina rozpustí polymery celulózy. Jakmile jsou tyto polymery v roztoku, mohou být štěpeny na jednodušší cukry pomocí enzymů. K tomu se používá celuláza extrahovaná z plísní. A cukry pomocí geneticky pozměněných bakterií K. oxytoca již vedou k alkoholu. (New Sci. 149, No.2019, str.21). Ve Spojených státech se do benzinu přidává až 15 objemových % etanolu a očekává se, že dnešní spotřeba 4 miliard litrů etanolu ještě vzroste. A není to jen snění mikrobiologa: výhradní licenci ke komerčnímu využití procesu již zakoupila společnost BC International.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

V. Bělohradský

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...