Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Znovu o vzniku hmyzích křídel

 |  5. 4. 1996
 |  Vesmír 75, 236, 1996/4

Tak. A máme to tu znovu. Tentokrát James H. Marden a Melissa G. Kramerová ze Státní pensylvánské univerzity (USA) přišli s dalším důkazem pro svůj názor, jak že vznikla hmyzí křídla (viz Vesmír 74, 389, 1995/7). Samečkové americké pošvatky Allocapnia vivipara mají jen krátká křídla (samičky normální), která jim nedovolují létat, zato s jejich pomocí výborně plachtí po hladině vody. Sebemenší závan větru je okamžitě posunuje. To by měl být ve vývoji hmyzích křídel ten přechodný stav, kde takováto ještě krátká křídla vznikla z žaberních plátků vodního hmyzu. Sledujeme-li správně myšlenku autorů, pak snad plátky sloužící již „veslování“ mohly zaznamenat užitečnost jejich vystrčení nad hladinou do proudícího vzduchu. Tak by mohla být povzbuzena změna těchto částí nejprve do podoby, kterou mají zmíněné pošvatky, a nakonec do plnohodnotných křídel. Je to skutečně jen jeden z názorů, který bude mít jistě své odpůrce. Jinak, jsou tyto myšlenkové snahy v tom našem lidském hledání ty nejdůležitější? (Nature 377, 332, 1995)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Josef Chalupský

Doc. Josef Chalupský (*12. 3. 1931 — †30. 10. 2019) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Na téže fakultě dlouhodobě působil a přednášel na katedře parazitologie a hydrobiologie. Miloval Japonsko, historii, umění; byl znalcem ex libris a grafiky (podle jeho charakteristického písma vznikl i font Chalupsky CE).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...