Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zbavíme sa olova?

 |  5. 4. 1996
 |  Vesmír 75, 237, 1996/4

Olovo vyvoláva vážne neurologické poruchy najmä u mladých ľudí. Hromadí sa v tukových tkanivách a telo sa ho zbavuje iba obtiažne. Do životného prostredia uniká, ako je známe, spolu s výfukovými plynmi. Britský vedci zmerali obsah olova v rôznych druhoch zeleniny dopestovanej neďaleko diaľnice smerujúcej do Londýna. Najnižšie hodnoty namerali v šaláte, rajčinách a v kukurici (0,001–0,021 µg·g–1 čerstvej zeleniny); vyssie v kapuste, špargli (0,02–0,01 µg·g–1) a v koreňovej zelenine, napr. mrkve, kam sa olovo dostáva priamo z pôdy. Najviac olova obsahovala cibuľa a pór (0,35 µg·g–1). 40–50 % tohto prvku ,ožno zo zeleniny jednoducho zmyť vodou.

Olovo, ktoré sa už dostalo do otganizmu, možno do určitej miery odstrániť pomocou cesnaku. Experimenty, ktoré mali potvrdiť ochranné účinky cesnaku, sa uskutočnili na sliepkach. Jednel skupine zvierat pridávali do potravy olovo (5 mg na kg telesnej hmotnosti) spolu s cesnakom, druhej skupine rovnaké množstvo olova, ale bez cesnaku. Zvieratá, ktoré dostávali cesnak, mali po skončení experimentu vo svaloch a pečeni (játrech) olova menej. Eště výraznější pokles obsahu tohoto kovu v telách vtákov nastal, keď dostali cesnak až po skončení podávania olova. Autori sa domnievajú, že látky obsiahnuté v cesnaku viažu olovo do chelátového komplexu, kterého sa dokáže organizmus ľahšie zbaviť.

Sci. Total Environ. 146–147, 309, 1994; Dtsch. Tieraztl. Wocheschr. 101, 157, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Gabriel Hocman

RNDr. Gabriel Hocman, CSc., (*1936) vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Vo Výskumnom ústave preventívneho lekárstva sa zaoberá prevenciou nádorových chorôb.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...