Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Novináři, etika a věda

 |  8. 11. 1995
 |  Vesmír 74, 654, 1995/11

Francouzský poradní výbor pro etiku ve společenských vědách a ve zdravotnictví vydal své prohlášení č. 45, kterým se vyjadřuje k situaci v psaní o vědě.

Odsuzuje sdělovací prostředky, a zvláště jejich audiovizuální oblast, za špatný poměr k vědě. Vyčítá jim, že jsou posedlé honbou za počtem posluchačů, lovem senzací, že dávají naprostou přednost tomu, co vyvolává ve společnosti emoce.

Výbor konstatoval, že se ve Francii věnuje vědě jen malé procento novinářů. Konkrétně: z 28 000 registrovaných pracovníků v tisku, televizi a rozhlasu se vědě věnuje jen 200 redaktorů. A podle Výboru je ještě ke všemu jejich vzdělání nedostatečné.

Poradní výbor zvažuje možnost zřídit nějaký orgán, který by zprostředkovával styk vědy se sdělovacími prostředky. Novináři to přijali s nelibostí – myslí si, že by takovýto úřad mohl omezovat jejich přístup k některým informacím a „někdo“ by je mohl dělit na vyvolené a zavržené...

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivo Budil

Mgr. Ivo Budil (*1933-2007) vystudoval žurnalistiku na filozoficko-historické fakultě UK, v letech 1955–1974 pracoval v čs. rozhlasu, od roku 1980 do roku 1990 pracoval v redakci Vesmíru. V roce 1990 se vrátil do Čs. rozhlasu, kde připravoval zejména pořad Meteor, později pracoval v radiu Leonardo. Zemřel 24.10.2007

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...