Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Alzheimerova choroba a glykace bílkovin

 |  5. 1. 1995
 |  Vesmír 74, 55, 1995/1

Glykace bílkovin je soubor reakcí, při kterých jednoduchý cukr reaguje s aminoskupinou bílkoviny. Vzniká řada meziproduktů, poslední produkty se nazývají AGEs (advanced glycosilation end-products). Bylo prokázáno, že glykované bílkoviny (krystaliny oční čočky, kolagen a některé lipoproteiny) se podílejí na pozdních komplikacích diabetu. V posledních letech bylo uveřejněno několik sdělení, která prokazují nebo naznačují, že patologické změny Alzheimerovy choroby jsou způsobeny glykovanými bílkovinami.

Cerami a spolupracovníci zjistili, že hladina AGEs je 3krát vyšší v některých frakcích izolovaných z mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou. Smith a spolupracovníci identifikovali a lokalizovali imunohistochemicky dva pozdní produkty glykace (pyrralin a pentosidin) v mozku pacientů s uvedenou chorobou.

Uvažuje se o použití aminoguanidinu jako inhibitoru glykace, a zejména AGEs pro prevenci poškození neuronů při Alzheimerově chorobě, popřípadě o použití protilátek k některým glykačním produktům. (Nature 370, 247–248, 1994)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivo Syrový

RNDr. Ivo Syrový, DrSc., (*1931) vystudoval biologii na PřF UK. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR se zabývá zejména kontrantilními bílkovinami.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...