Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Neobvyklé soužití

 |  5. 4. 1994
 |  Vesmír 73, 235, 1994/4

V ekologii se tradičně staví do protikladu konkurence a koexistence druhů: druhy si podle této koncepce nemohou konkurovat a zároveň dlouhodobě společně žít na téže lokalitě. Dnes existuje už mnoho důkazů, že druhy si mohou konkurovat, aniž by došlo k vyloučení jednoho druhu druhým. Příkladem je vztah mezi sýkorou koňadrou (Parus major) a sýkorou modřinkou (Parus caeruleus) jak o dutiny vhodné k hnízdění, tak o potravu. Ani jeden druh však nepřevládne. Sýkora koňadra je totiž sice vzhledem k větší velikosti úspěšnější v šarvátkách o hnízdní dutiny, ale sýkora modřinka je zase vzhledem k menší velikosti úspěšnější v zužitkování potravy. V místech, kde je nedostatek dutin, tak převládne sýkora koňadra, zatímco jinde může sýkora modřinka při vyšších populačních hustotách redukovat reprodukční úspěch sýkory koňadry. Dlouhodobé soužití je tak realizováno asymetrií v konkurenčním vztahu.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí

O autorovi

David Storch

Prof. David Storch, Ph.D., vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Zabývá se makroekologií, biodiverzitou a ekologickou teorií. Působí na Přírodovědecké fakultě UK a v Centru pro teoretická studia (CTS), společném pracovišti UK a AV ČR, jehož byl v letech 2008–2018 ředitelem. Je editorem časopisů Ecology Letters a Global Ecology and Biogeography. Je členem Učené společnosti České republiky.
Storch David

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...