Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Co včely vědí a co nevědí

 |  5. 4. 1994
 |  Vesmír 73, 233, 1994/4

Tak se jmenovala přednáška matematika L. F. Totha, v níž r. 1964 analyzoval geometrii včelího plástu z hlediska efektivnosti využití vosku. Zjistil tehdy, že architektura včelího plástu není z tohoto hlediska optimální, že je možné vylepšení.

Po 30 letech se na Tothovo vylepšení geometrie včelího plástu zaměřili dva fyzici z Trinity College v Dublinu. Zkoumali, jak se Tothova struktura chová, je-li plněna kapalinou. Ukázalo se, že v tom případě je včelí struktura výhodnější. Oba fyzici své závěry ověřovali i v důmyslném experimentu s pěnovými bublinami. Zjistili, že při určitém zaplnění se Tothova struktura stává nestabilní a přejde ve strukturu včelího plástu.

Nature 367, 123, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...