Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Anomální metan

 |  5. 4. 1994
 |  Vesmír 73, 233, 1994/4

Koncentrace metanu v atmosféře se v posledních letech zvýšila více než dvakrát. V posledních 15 letech vzrůstala v průměru zhruba o 1 % ročně. E.J. Dlugokencky publikoval v Geophys. Res. Lett. 21, 45-48, 1994, že roku 1992 celosvětový průměr byl pouze 0,47 % a na severní polokouli pouze 0,18 %. Děje se něco? Jedna z hypotéz to vysvětluje rychlými ekonomickými změnami v bývalém SSSR a východní Evropě. Mimochodem, hlavní skleníkový plyn – oxid uhličitý r. 1992 rovněž vykazoval anomálii, viz Vesmír 73, 53, 1994/1. Další hypotéza hledala částečné vysvětlení v ochlazení severní polokoule o 0,7 K (následkem erupce Mount Pinatubo), které mohlo snížit produkci metanu v mokřadech. Další vysvětlení mohou poskytnout měření izotopového složení metanu, která se provádějí na několika místech.

Nature 368, 20-21, 1994

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...