Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pouze bedly jsou prý jedlý

 |  5. 11. 1994
 |  Vesmír 73, 655, 1994/11

Zatímco povrchová aktivita obdělávaných polí se díky hluboké orbě stále snižuje, lesy jsou na tom špatně. Ještě 4 roky po Černobylu byl hlavní podíl cezia 137 stále v několika vrchních centimetrech lesní půdy. Teprve když cezium dosáhne půdní vrstvy, ve které rostou mycelia určitého druhu hub, vyskytne se v jeho plodnicích. To vysvětluje často protichůdné výsledky analýz, které se objevují v odborné literatuře i sdělovacích prostředcích. Prof. G. Heinrich z rakouského Štýrského Hradce zjistil r. 1994 překvapivě vysoké obsahy 137Cs v hřibech z lesů v pohoří Koralpe – 500 až 1 000 Bq na 1 kg čerstvé hmoty. U většiny prozkoumaných druhů hub bylo nejvíce cezia na rouškách, dále v klobouku, nejméně v noze. U 74 % zkoumaných druhů hub byl koeficient přenosu z půdy (Tf = Bq v čerstvé hmotě houby: Bq v sušině půdy) nižší než 0,25; u několika druhů hub však byly hodnoty vyšší než 5. Pouze bedly radioaktivní cezium téměř neobsahovaly: zda se k jejich myceliu dosud nedostalo, nebo jeho příjmu brání nějaký mechanizmus, není zatím spolehlivě zjištěno.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...