Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Zvyšuje pitie kávy riziko infarktu?

 |  5. 10. 1998
 |  Vesmír 77, 557, 1998/10

Odpoveď na túto otázku ostávala dlho neznáma. Niektoré pokusy naznačovali, že spolu oba javy súvisia, iné nás presviedčali o opaku. Ešte prednedávnom sa predpokladalo, že nie samotná káva, ale cukor v nej, či cigareta zapálená ku káve môžu vyvolať zvýšený výskyt ochorení srdca a ciev.

Autori sledovali 101 774 bielych i čiernych Američanov oboch pohlaví rôzneho veku počas ôsmich rokov. Zistilo sa, že pitie kávy zvyšovalo riziko vzniku infarktu srdcového svalu síce mierne, ale zato štatisticky významne (P < 0,0002). V porovnaní s osobami, ktoré kávu nepožívali (relatívne riziko, RR = 1), bola hodnota RR u konzumentov 1 až 3 šálky kávy denne 1,14 a u tých, ktorí konzumovali 4 a viac šálok, až 1,42. Tieto výsledky si uchovali štatistickú významnosť aj vtedy, keď výskumníci vzali do úvahy fajčenie, krvný tlak a obsah cholesterolu v krvi zúčastnených osôb. Čím viac kávy sledované osoby pili, tým viac u nich rástlo riziko vzniku infarktu. Vzťah medzi pitím čaju a infarktom nebol zistený.

V skupine osôb, ktoré konzumovali 4 a viac šálok kávy denne, bolo relatívne riziko u mužov 1,31 a u žien 1,63, u bielych 1,36 a u čiernych 1,73. U týchto ľudí stúpalo riziko infarktu aj s vekom, zatiaľ čo u osôb mladších ako 55 rokov bola hodnota RR 1,27, u starších ako 65 rokov táto hodnota stúpla na 1,66.

Keďže alkaloid kofeín je prítomný ako v káve, tak aj v čaji, a pitie čaju riziko vzniku infarktu nezvyšovalo, autori štúdie sa nazdávajú, že za zvýšené riziko u konzumentov kávy zodpovedá niektorá jej iná zložka, nie kofeín. Nezabúdajme však, že čaj obsahuje menej kofeínu (30 až 75 mg na šálku) ako káva (75 až 250 mg na šálku). Avšak ani u osôb, ktoré pili pomerne veľké množstvo čaju, sa zvýšené riziko infarktu neobjavilo. Zároveň sa vedci domnievajú, že samotné pitie kávy neovplyvňuje ani obsah cholesterolu v krvi.

Na základe týchto štúdií výskumníci odporúčajú obmedziť konzumáciu kávy na menej ako štyri šálky denne. Am. J. of Epidemiology 132, 479–488, 1990

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína

O autorovi

Gabriel Hocman

RNDr. Gabriel Hocman, CSc., (*1936) vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Vo Výskumnom ústave preventívneho lekárstva sa zaoberá prevenciou nádorových chorôb.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...