mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Gamesení ve stylu pařanů

 |  5. 9. 1998
 |  Vesmír 77, 535, 1998/9

Gamesení bez computeru není (neboť říkat komputeru počítač, to by asi pařan nepřežil). Gamesy jsou počítačové hry, přičemž česká podoba gamesa je zřejmě ovlivněna anglickým plurálem games a ženským rodem českého substantiva hra. Skupina vyznavačů těchto her (viz též Vesmír 74, 248, 1995/5) je charakteristická jak zaujetím pro pařbu, tak specifickým slovníkem. Skupina pařanů je jazykově zajímavá nejen lexikálně (svým slangem), ale i stylisticky – hravostí, neformálností, nápaditostí zaměřenou proti uniformitě a odosobněnosti počítačové společnosti.

Krom toho je styl pařanů ovlivněn i literaturou sci-fi a fantasy. Hráči se pohybují ve stylizovaném, simulovaném světě, čemuž odpovídá vysoká míra stylizace vyjadřování. Jejich výrazové exhibice nepostrádají vtip, leč pro laika jsou mnohdy těžko srozumitelné. Jde o určité jazykové sektářství s trochou snobství.

Akčním hrám, v nichž se většinou střílí, se říká akčňárna, dnes jsou však oblíbenější tolkienovské fantasy-příběhy, v nichž se bojuje například s mutoši (mutanty v podobě stvůr). Kromě tahů a kol jsou hry členěny na levely (úrovně, stupně), přičemž někdy je level dělen na epizody, jindy naopak epizoda na levely.

Všechno je super. Vládne nadsázka, expresivita, vliv reklamy, komerce, superúspěšnost. Všechno je bomba (není-li to superbomba), fantastické, nádherné, skvělé, superhit. Hra skýtá nejedno překvápko, přímo jimi oplývá. Pařani používají svůj jazyk i v běžné komunikaci, hra poznamenává celý jejich životní styl. (Naše řeč 81, 100, 1998/2–3)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavla Loucká

Mgr. Pavla Loucká (*1950) vystudovala obor čeština-jugoslavistika na Filozofické fakultě UK v Praze. V redakci Vesmíru se zabývá jazykovou úpravou textů a popularizací češtiny. Deset let (1996–2006) psala pro Vesmír jazykové koutky. Je autorkou dvou knih o češtině: „Zahrada ochočených slov“ (Dokořán 2007) a „Dech, duch a duše češtiny“ (Albatros 2008).

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...