Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak kolibříci chytají hmyz?

 |  16. 9. 2004
 |  Vesmír 83, 491, 2004/9

Rostlinný nektar je energeticky velmi bohatá strava, a tak není divu, že se na ni zaměřilo hned několik ptačích skupin (např. kolibříci, kystráčkové, strdimilové, šatovníci a další). Přestože je nektar vysoce atraktivní, postrádá esenciální aminokyseliny, a proto si je ptáci doplňují požíráním hmyzu. Zobák ptáků lovících hmyz by měl být spíše kratší a při otevření co nejširší (jako třeba u lelků). Jak ale chytá hmyz kolibřík, jehož zobák je dlouhý a tenký? Odpověď přinesly analýzy filmových záběrů lovících ptáků doplněné morfologickým studiem zobáků. Kolibříci loví hmyz v letu, a to hlavně za pomoci ohnutí dolní části zobáku (čelisti). Pohyblivé jsou jen dvě třetiny zobáku, úsek hned u hlavy se neohýbá. U některých striktně hmyzožravých ptáků (jako jsou lelci) lze také nalézt ohyb spodní části zobáku, který je umožněn kloubem na dolní čelisti. Takový kloub kolibříci nemají – ohyb se patrně děje prohnutím celých kostí zobáku.

(Nature 428, 615, 2004)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...