Zlatá rýže, vitamin A a patenty
| 5. 9. 2000 | Vesmír 79, 486, 2000/9
Zdarma poskytne svůj patent na zlatou rýži obsahující vitamin A společnost Monsato. To velice uvítal Ingo Potrykus, jehož skupina z ETH v Curychu vnesla do rýže geny pro produkci karotenu b, z něhož tělo dovede vitamin A vyrobit. Nedostatkem tohoto vitaminu je postiženo přes 400 milionů lidí. Potrykus doufá, že se mu podaří přesvědčit majitele patentů na další fáze celé modifikace (Science 189, 843-845, 2000). Monsato také přenesla do japoského programu pro genom rýže svá data, aby je získali další zájemci.
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [107,94 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Ivan Boháček
Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...