Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Jazykové sedmero

 |  14. 7. 2016
 |  Vesmír 95, 382, 2016/7
 |  Téma: Potraviny

Jazyk místo očí

Signál z miniaturní kamery lze převést na tři odstíny, černou, bílou a šedou, a poslat jej přes počítač na speciální čip o velikosti 3 × 3 cm, položený na jazyku. Nevidomý vnímá barvy jako různě silné elektrické impulsy podobné olíznutí baterie. Nervová zakončení jazyka vedou tyto „chuti“ do mozku, který je přesměruje do zrakové kůry, což umožňuje postižené osobě „vidět“ tvary. Po několikadenním tréninku lze i rozpoznávat písmena. Prozatím poslední takové zařízení bylo pod názvem BrainPort V100 schváleno v červnu 2015 jako pomůcka pro postižené v USA.

Jazyk parazit

Když jste ryba a infikuje vás parazitický korýš Cymothoa exigua, přijdete o jazyk. Parazit do těla hostitele proniká žábrami, vyhledá kořen jazyka, do něhož se zakousne, a saje krev tak dlouho, až odkrvená tkáň odumře. Rybí jazyk pak nahrazuje parazit svým tělem, napojeným na rybí chuťové nervy, aniž by to napadenému nějak zjevně vadilo. Vetřelec se poté živí zčásti krví, kterou saje z kořene jazyka, k němuž je přichycen, zčásti slizem ryb, které jeho hostitel loví. Jde o jediný známý případ, kdy parazit dokonale nahradí orgán hostitele.

Sedm chutí

Vedle čtyř notoricky známých chutí (sladkost, slanost, kyselost a hořkost) existuje ještě umami (spojovaná s glutamátem, tvořícím hlavní chuť masa), pravděpodobně dokážeme vnímat i chuť vápníku (zprostředkovanou bílkovinným receptorem T1R3)1) a chuť mastnoty (spekuluje se o receptoru ze skupiny proteinů CD36). To je zřejmě důvod, proč tuky a oleje celkově zjemňují naše chuťové vjemy a proč s jiskřičkou másla i krupicová kaše chutná líp. Hledají se souvislosti mezi genetickou variabilitou CD36 a sklony nositelů jednotlivých mutací k obezitě.

Tučňáky přešla chuť

Tučňáci jsou s to vnímat jen slanou a kyselou chuť. Ostatní chutě si musí nechat zajít. Že nevnímají sladkou, není překvapivé, o tu přišli všichni ptáci poměrně dávno. Ztráta dvou dalších chutí – hořké a umami – ale představuje evoluční záhadu. K události došlo u předků dnešních tučňáků nejdříve před 60 miliony a nejpozději před 23 miliony let.2)

Život na slano

Největší chuťovou redukci prodělali kytovci. Ze základních chutí jim zbyla jen slaná. Podle některých evolučních biologů je to následek toho, že kytovci polykají kořist celou a nepotřebují ji ochutnávat.2)

Chutnající spermie

Spermie savců nesou na povrchu receptory pro chuť umami. Není jasné, k čemu jsou samčí pohlavní buňce dobré. Zbytečné rozhodně nejsou. Samci myší postrádajících receptor pro chuť umami mají spermie defektní a trpí neplodností.2)

Kdekoliv na jazyku

Chuťové oblasti se prolínají. Z obrázku v učebnicích si často odnášíme nesprávný pocit, že na jazyku existují sektory pro jednotlivé druhy chutí. Tento mýtus vznikl nepochopením schématu, jež pouze znázorňuje, že na jazyku existují místa na určitý druh chuti citlivější, avšak můžeme ji cítit i jinde. Lze si to ověřit např. umístěním krystalků cukru na špičku, okraj a kořen jazyka.

Poznámky

1) Tordoff M. G., Scientific Reports, DOI: 10.1038/srep00496.

2) Vesmír 94, 540, 2015/10.

Vyzkoušet své chuťové buňky můžete v experimentu, přichystaném pro vás, viz Vesmír 95, 414, 2016/7.

Ke stažení

TÉMA MĚSÍCE: Potraviny
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorech

Marek Janáč

Jaroslav Petr

František Vyskočil

Pavel Lízal

Další články k tématu

Experiment: Někdo to rád hořkéuzamčeno

Obvykle k článkům nepřikládáme testovací papírové proužky. Není totiž mnoho příležitostí, jak touto cestou podpořit právě běžící výzkum. Tentokrát...

Experiment: Někdo to rád hořké

Obvykle k článkům nepřikládáme testovací papírové proužky. Není totiž mnoho příležitostí, jak touto cestou podpořit právě běžící výzkum. Tentokrát...

Lepek na pranýřiuzamčeno

Bezlepková dieta se v posledním desetiletí stala módní záležitostí, propagují ji celebrity i média. Populární teorie mluví o nezdravosti pšenice a...

Co jedli Etruskové?uzamčeno

Značná část starobylého etruského přístavu Pyrgi leží pod mořskou hladinou. Pozůstatky skryté v zatopené studni poskytují svědectví o stravě...

Hladovění zabíjíuzamčeno

Na jednom konci světa kulatá bříška vychrtlých a evidentně hladovějících afrických dětí. Na druhém konci kulatá bříška blahobytných, kteří si občas...

Chemie ve službách potravinuzamčeno

Pod slovem potravina si každý představí něco jiného: grilovaný steak, šťavnatý meloun, restovanou zeleninu, čokoládový dort, mléčný koktejl. Záleží...

Hořčičná detektivkauzamčeno

Kde se vzal v hořčicích nebezpečný bisfenol? Měli bychom spotřebu této pochutiny omezit? „Vnitřní kontrola kvality odhalila v některých našich...

Skladování ovoceuzamčeno

Skladovatelnost ovoce závisí na mnoha faktorech a moderní způsoby skladování ovoce jsou technologicky náročným procesem, který klade vysoké nároky...

Mikrořasy na talířiuzamčeno

První úvahy o využití mikrořas pro lidskou výživu se objevily během první světové války. Jak můžeme odpovědět dnes na otázku: Co všechno nám můžou...

Lesk a bída mořského rybolovuuzamčeno

Současný rybolov již dávno postrádá romantiku z povídek a románů Jacka Londona či Ernesta Hemingwaye. Častěji představuje buď vyloženě průmyslový...

Devět miliard hladových krkůuzamčeno

Okolo roku 2042 bude na Zemi žít devět miliard lidí. Budou mít co jíst, když už dnes trpí každý devátý člověk podvýživou? Rovnici o mnoha neznámých...

Nebezpečné mastné kyselinyuzamčeno

Je pravda, že nasycené mastné kyseliny jsou pro naše tělo škodlivé? ptá se David Šarboch Strašení, že všechny nasycené tuky jsou „ucpávači cév“,...

Neolitická revoluce, průmyslová revoluce…

V období zhruba 8000 let před narozením Krista, tedy před deseti tisíci lety od současné doby, začala v úrodné krajině mezi Eufratem a Tigridem...

Soylent: nutriční bastlíři a politika strachu z jídla

Narůstající popularita práškových náhražek stravy známých jako Soylent už druhým rokem živí stránky lifestyle magazínů, food blogů, sociálních...

Zralé maso – chutné maso

Po smrti jatečných zvířat se ze svalů stává maso. Připravit z něj v tu chvíli pokrm by strávníky zasytilo, do gastronomického ideálu ale ještě...

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...