Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Život jako film, experiment jako momentka

Složitost živých systémů a omezenost poznávání
 |  9. 7. 2015
 |  Vesmír 94, 454, 2015/7
 |  Téma: Chyby a omyly

Živá buňka je složitou informační a strukturní sítí, tvořenou množstvím nejrůznějších molekul, jejichž souhrou se formuje určitý viditelný (měřitelný) fenotypový znak – tělní struktura, metabolický proces či určité chování. Jako je tělo jedince fyzicky vnitřně provázáno a jeho buňky komunikují často na značnou vzdálenost, jsou i jedinci propojeni vazbami chování a mnohdy i hmotně/látkově včleněním do potravních řetězců, kdy se molekuly jednoho těla stávají součástí těla jiného. Přitom může dokonce dojít i k zabudování DNA jednoho druhu do genomu druhu jiného – tedy nejen k přenosu hmoty, ale také informace.

Provázanost sítě života má však nejen prostorovou, ale i časovou dimenzi. Od počátků života až do dnešní doby totiž existuje kontinuita buněčného života. V dlouhodobém horizontu se vznik a vylaďování struktur a procesů v živých systémech mísí s jejich degenerací a zánikem. Neustálé přenastavování sítě života, citlivě reagující na změny vnějšího prostředí, představuje jakési tápavé evoluční bloudění v biologické krajině, kde i náhodné jevy hrají svoji roli. Vše je kontinuální, vzájemně provázané, jednotlivé děje probublávají a pulzují v tanci života, přičemž forma se stále mění.

Nyní vidíte 25 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Chyby a omyly
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Eseje

O autorech

Eduard Kejnovský

Vojtěch Hudzieczek

Další články k tématu

Mýlím se, tedy jsem

Očkování způsobuje autismus, evoluce je dávno vyvrácený nesmysl a pozřete-li GM kukuřici, do roka a do dne bídně zhynete prorostlí nádory. – Proč...

Pozdě bycha honit aneb Chyby a omyly v introdukcích rostlin a živočichů

Říká se, že „chybovat je lidské“, a o biologických invazích to platí stoprocentně. Invaze nepůvodních druhů svým rozsahem a intenzitou bezpochyby...

Přebývá nám jedna planeta

Lidé milují krásná čísla. A když s jejich pomocí dokážou předpovídat existenci dosud nepoznaného, vzniká cosi magického. Pokud se to stane ve...

Chyby a omyly: brzda i motor poznání

Náchylnost k dělání chyb všeho druhu je nedílnou součástí lidské přirozenosti. Věda si vypracovala účinné mechanismy k jejich odhalování a díky...

Medicína neví, kde má hraniceuzamčeno

Podle mých zkušeností s marnou osvětou je zbytečné plakat nad mlékem, které platonsky rozlil Descartes, když moderní medicíně položil dualistický...

Zrádná logika laboratorních modelů

Jeden z hlavních problémů současného biomedicínského výzkumu jsou omyly a chyby vyplývající z našich vlastních modelů skutečnosti, jak by měla...

Věda plná omylů: Největší voloviny

Zatímco evolučně limitované „fyzické“ smysly jsme si šikovně prodloužili pomocí přístrojů v čele s dalekohledem, mikroskopem, teploměrem, náš...

Zrozeni pro klam: Úvod do teoretické erratologie

Chybovat (mýlit se) je lidské, Errare humanum est, věděl už starý Říman Cicero. Těžko nesouhlasit, přestože bychom tak rádi nechybovali. Proč jsou...

Pravda o parazitech a jejich vymítačích

Paraziti provázejí lidstvo od jeho počátků. Nicméně mezi lidmi bohatého západního světa jich nikdy nebylo méně než v současnosti. Tak proč se dnes...

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...