mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Žvýkali a dobrou vůli spolu měli...

 |  5. 4. 2000
 |  Vesmír 79, 195, 2000/4
 |  Seriál: Papuánské (polo)pravdy, 1. díl (Následující)

Ač sám nekuřák, vždy jsem na kouření oceňoval jeho úlohu v neustálém koloběhu drobných úsluh, půjček a oplátek, udržujících a upevňujících společenskou soudržnost a smír. Vzájemné půjčování cigaret, zápalek a tabáku, připalování si i jenom společné kouření jsou drobnými vstřícnými rituály, jež se jenom nedokonale nahrazují analogickými operacemi při pití kávy či alkoholu a již vůbec je nelze nahradit například vzájemnými půjčkami drobných peněžních obnosů, telefonních karet či ponožek. Málo doceňovanou společenskou úlohou tabáku jakož i jiných měkkých drog je funkce drobného oběživa v recipročně altruistických výměnách.

Kouření bude kvůli zdravotním rizikům pravděpodobně ustupovat i v Čechách, takže je nejvyšší čas hledat náhradní rituál, jenž by se zhostil jeho role při stmelování společnosti. Jinak by mohl být počet lidí zachráněných před rakovinou plic převýšen počtem povražděných následkem všeobecného nedostatku dobré vůle, nebo spíše prostředků, jak ji dát najevo. Naštěstí není třeba vynalézat nic nového, neboť se můžeme poučit od Papuánců a začít žvýkat betelové ořechy.

Příchod do kterékoli vesnice v novoguinejské nížině začíná vždy stejně, posezením s nabídkou betelu. Semena betelové palmy (Areca catechu) se žvýkají vždy společně s jehnědami pepřovníku (Piper betle) a mletým vápencem. Výsledkem je hmota nevalné chuti, jež ale obsahuje směs alkaloidů odvozených od tetrahydronikotinové kyseliny a působí tak mírně euforicky a rovněž zahání únavu i hlad. Všechny tři ingredience jsou nezbytné k dosažení žádoucího účinku, což poskytuje velký prostor pro vzájemné úsluhy a výpomoc, neboť každému se zpravidla právě jedna z nich nedostává, zatímco právě jednu má v nadbytku.

Přechodem na betel se zbavíme obtížného kouře, všudypřítomných vajglů a hořících nemovitostí podpálených tajně kouřícími nezletilci. Zlepší se i zdraví populace, neboť betel je rovněž medicína, používaná v různých zemích jako antihelmintikum, vazokonstriktikum, proti špatnému dechu a k vyvolání lásky. Nicméně jako každá změna zvyklostí vyžádá si i zavedení betelu jisté společenské adaptace. Určitý vývoj lze očekávat zejména u současných standardů elegance a krásy. Tak jako svého času byly v módě dámy svůdně pokuřující dlouhé cigáro ve slonovinové špičce, moderním idolem betelového věku se pravděpodobně stane sice tatáž dáma, tentokrát ale elegantně vyplivující půl deci krvavě rudých betelových slin skrze zuby zčernalé desetiletím žvýkání do umělecky tvarovaného plivátka. Až vám tato osoba nabídne něco mletého vápence, vězte, že jde o gesto veskrze přátelské. A také známku toho, že kouření je konečně pasé a betel se ujímá vlády v nové společnosti dosud nepoznaného přátelství a dobré vůle.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Eseje

O autorovi

Vojtěch Novotný

Prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc., (*1964) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Zabývá se ekologií herbivorního hmyzu v tropických ekosystémech. Pracuje v Entomologickém ústavu, součásti Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích, přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a vede terénní stanici na Papui-Nové Guineji. Je členem Učené společnosti České republiky.
Novotný Vojtěch

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...