Komerční prezentace
Registrace uživatele

Přihlašte se k odběru informací, novinek, získejte přístup do diskuzního fóra.

Vesmír č. 10
Vesmír č. 10
Toto číslo vychází
2. 10. 2017
Novinky
Zdarma jedno celé číslo Vesmíru v pdf.
• Říjnové číslo Vesmíru
reklama

Žába bez plic

Publikováno: Vesmír 87, 346, 2008/6
Obor: Zoologie

Ztráta plic je mezi čtvernožci mimořádně vzácná – je známa pouze u obojživelníků, a to u dvou čeledí ocasatých a jednoho druhu červora. Nyní se ukázalo, že se tato redukce může vyskytovat také u žab. Kuňka bornejská (Barbourula kalimantanensis) je poměrně malá vodní žabka (délka těla 5–7 cm), obývající chladné, čisté, rychle tekoucí pralesní potůčky. Její nejbližší příbuznou je kuňka pralesní (B. busuangensis) z Filipín a spolu s pěti druhy asijských a třemi druhy evropských kuněk rodu Bombina tvoří čeleď kuňkovitých žab (Bombinatoridae). Dosud byly známy pouze dva exempláře kuňky bornejské, objevené v letech 1976 a 1995 na dvou blízkých lokalitách v indonéské části Bornea (Kalimantanu).

Nedávno nalezl singapursko-indonéský tým dokonce dvě populace tohoto druhu, což umožnilo podrobněji prostudovat jeho anatomii. Tak se podařilo zjistit, že kuňka bornejská (na rozdíl od kuňky pralesní) nemá plíce ani záklopku oddělující trávicí a dýchací cesty. Dotáhla tak zřejmě k dokonalosti schopnost většiny obojživelníků – kožní dýchání (k výměně dýchacích plynů dochází přes pokožku a kůži přímo do krevních vlásečnic). Zřejmě pouhým kožním dýcháním získává dostatek kyslíku, a to díky chladné, dobře prokysličené vodě, nízkému metabolizmu a také plochému tělu, které má dostatečně velký povrch. Výhodou redukce plic je také menší vznášivost těla, která žábě dovoluje zdržovat se těsně u dna.

Výzkumná výprava bohužel také zjistila, že původní typová lokalita, z níž byl druh popsán, byla zcela zničena nelegální těžbou zlata a ani v jejím okolí, kde jsou potenciální příhodné lokality pro tuto unikátní žábu, to nevypadá lépe. Ochránit tento druh před vyhynutím je důležité nejen pro jeho kuriózní anatomii, ale také třeba proto, že zatím nevíme nic o jeho rozmnožování, potravě ani obraně proti predátorům. (Current Biology 18, R374–R375, 2008/9)

Soubory

článek v souboru pdf: 200806_V346.pdf (155 kB)

Diskuse

Žádné příspěvky