mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Vade mecum: Kompendium pro putování v prostředích digitální tmy…

František Houdek: Moudrost vědy v citátechTriton, Praha 2015, 288 stran, ISBN 978-80-7387-826-9
 |  4. 5. 2015
 |  Vesmír 94, 272, 2015/5

Citace mají větší hodnotu, nežli se může na prvý pohled zdát – vysvětlují, dokazují a poskytují možnost porovnávání.

František Ladislav Čelakovský

Předkládaná kniha je pečlivě uspořádanou selektivní galerií inspirujících a bez nadsázky řečeno povznášejících filozofických myšlenek a výroků badatelů a dobyvatelů neznáma – protagonistů a učenců různých vědních (ale i uměleckých) disciplín a oborů.

Autor této publikace, vysokoškolsky vzdělaný, úspěšný popularizátor vědy je především znám stovkami svých popularizačních textů z oblasti vědy. Nashromáždil obrovské množství citací našich a světových významných vědců. Při zpracování této publikace nebyl, jak autor sám říká, hlavní překážkou nedostatek podkladů, ale naopak – jejich přemíra.

Vedle příkladně propracovaného výběru citačních kvintesencí bych vyzvedl jejich uspořádání. Formálně je publikace rozčleněna na dva hlavní celky. První, označený FÝZIS, se orientuje především na vnější věcnou stránku vědy. Druhý, rozsáhlejší oddíl, autorem pojmenovaný PSYCHÉ, se zabývá vnitřními problémy vědy. Oba jsou dále strukturovány na jednotlivé tematické okruhykapitoly. Každá kapitola je uvedena nosným citátem (autorem značeným hřivnou) a je zakončena výrokem (autorem značeným pečetí), který obsah kapitoly shrnuje. Příbuzné citáty jsou vysazeny s odrážkou, čímž jsou seskupeny v hnízda (opět autorovo značení).

Tímto způsobem se F. Houdkovi především podařilo kvalitativně se vymanit z okruhu tematicky obdobně zaměřených publikací. Těch není ani na tuzemském knižním trhu nedostatek.

Lze shrnout, že shromážděné citáty mohou čtenáře obohatit, inspirovat se popř. vyzbrojit pro společenská setkání v nejrůznějších prostředích, pro něž je příznačná jak informační expanze, tak neméně častá a někdy i manipulačně pojatá pseudoinformace.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Filozofie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Zdeněk Vašků

Doc. Ing. Zdeněk Vašků, CSc., (*1944 – †2019) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze (dnes Česká zemědělská univerzita v Praze) a geobotaniku na Přírodovědecké fakultě UK. Zabývá se kulturně-technickým inženýrstvím v krajině, klimatologií a půdoznalstvím. Přednáší na Fakultě životního prostředí ČZU v Praze. Napsal knihy Velký pranostikon (1998, 2002), Základní druhy průzkumů pro krajinné inženýrství, využití a ochranu krajiny (2008 a 2012), Umění pojmenovat (2011) a spolu s V. Cílkem aj. Svobodou Velkou knihu o klimatu zemí Koruny české (2003) a Hold slunci, dešti, půdě a pluhu (2014).
Vašků Zdeněk

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...