Komerční prezentace
Registrace uživatele

Přihlašte se k odběru informací, novinek, získejte přístup do diskuzního fóra.

Vesmír č. 10
Vesmír č. 10
Toto číslo vychází
2. 10. 2017
Novinky
Zdarma jedno celé číslo Vesmíru v pdf.
• Říjnové číslo Vesmíru
reklama

The Park, Praha-Chodov

Jakub Cigler, Vincent Marani a tým Cigler Marani Architects
Publikováno: Vesmír 86, 330, 2007/5
Rubrika: Architektura

Na jižním okraji Prahy postupně vzniká od počátku tohoto tisíciletí nový kancelářský areál, nazvaný The Park. V místě, kde bylo ještě nedávno „území nikoho“, mezi dálnicí D1 a Roztylskou ulicí u stanice metra Chodov, vzniká příjemné prostředí, které je krokem ke kultivaci poněkud neutěšeného sídliště. The Park svému jménu nezůstává nic dlužen a původně čistě obytnou oblast obohacuje o novou funkční náplň. Kampus dvanácti budov nabídne po dokončení téměř 200 000 m2 kancelářských ploch té nejvyšší kvality, jsou tu i restaurace a kavárny, hotel, fitness centrum, a dokonce mateřská školka. Vysoká hodnota zdejších kanceláří nespočívá jen v nejnovějších technologiích, ale také v kvalitě prostředí, do kterého jsou zasazeny. Nízké, tří- až pětipodlažní kancelářské budovy nenápadně individualizovaného vzhledu jsou rozmístěny na pozemku s moderní zahradní a parkovou úpravou. Areál je volně přístupný a je koncipován tak, aby mohl sloužit jako veřejný park i pro obyvatele Jižního Města.

Areálem prochází přibližně severojižním směrem hlavní ulice upravená jako městský bulvár s alejí jinanů. Příjemný obytný charakter má i díky tomu, že zachovává jednu úroveň terénu (v podstatě jde o pěší zónu, auta sem smějí jen na zvláštní povolení). Dvě náměstí s parkovou úpravou poskytují prostředí pro relaxaci: jedno, v přední části areálu, je založeno jako sad s ovocnými stromy, druhé, s rozmanitějším repertoárem rostlin, je geometricky členěno. Na předním náměstí je v blízkosti pavilonu kavárny i kousek golfového trávníku s několika jamkami. V teplejších měsících jsou příjemným osvěžením vodní prvky – velká plocha s fontánou na hlavním náměstí a menší vodní nádrže u jednotlivých budov i v jejich atriích. Strukturovaná zahradní úprava má protipól ve volnějším krajinném řešení „zelené fasády“ areálu směrem do sídliště a Roztylské ulice. Terén je zde členitější, byly tu nově založeny dva rybníky, jejichž voda není chemicky upravovaná a vzniká v ní přirozený ekosystém.

O výhled do zeleně nepřijdou ani ti, kdo mají kanceláře orientované směrem k dálnici. Podél celého areálu vznikla protihluková stěna. Je prosklená, s vnitřním prostorem osázeným popínavými rostlinami. Od frekventované dálnice je tedy areál oddělen obrovskou zimní zahradou (o délce 800 m a šířce 3,5 m), navazující na fasády jednotlivých budov. Skleněná stěna, která je zásadním jednotícím prvkem při pohledu z jedoucího auta, má v úpatí instalovány reflektory, schopné vytvořit až 16 milionů barevných odstínů osvětlení. Světelný systém řízený počítačem se mění podle denní doby a ročního období. Stěna může být také využita pro propagaci firem, které v budovách sídlí. Datová stěna, jak ji autoři nazývají, dotváří jako obří obrazovka život v celém areálu. Prolínají se na ní různé vrstvy obrazů – reflexe protějších domů, stvoly a listy popínavých rostlin uvnitř, kanceláře za nimi. To všechno je za transparentním závojem, který může získávat barevnou „hmotu“ buď podle aktuálního nastavení programu, nebo podle denní doby a zapadajícího slunce.

Obrázky

Soubory

článek ve formátu pdf: 200705_V330-332.pdf (445 kB)

Diskuse

Žádné příspěvky