mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Současní čeští architekti: OK plan

 |  17. 2. 2005
 |  Vesmír 84, 118, 2005/2

Mezi úspěšné současné projekční ateliéry patří humpolecký OK plan. Jeho zakladatel Ing. Luděk Rýzner (*1969) není absolventem některé z architektonických fakult, Umprum ani AVU, ale studoval na pražské Stavební fakultě. Jak je patrné na jeho tvorbě, není tento fakt nějak významný. Současně je dnes tak úspěšná tvorba OK planu dokladem toho, že špičkové projekční ateliéry nemusí sídlit v Praze nebo v Brně. Humpolec má koneckonců velmi dobrou strategickou polohu právě uprostřed mezi oběma centry.

Rozsah tvorby OK planu je značný – najdeme tu projekty rodinných a víkendových domů, interiérů, obchodních i sportovních staveb stejně jako tovární objekt nebo zdařilou rekonstrukci. Tou je někdejší vila podnikatele v areálu továrny, kterou architekt Rýzner s kolegy adaptoval pro sídlo své firmy. Ponechal přitom kvalitní původní prvky z počátku století a řadu chybějících elementů doplnil. Interiéry studia jsou však zařízeny současným designem.

Z rodinných domů patří k nejzdařilejším Skleněný dům (jak si ho pojmenoval sám majitel) v Humpolci (1997–2001). Směrem do ulice střízlivá architektura s typickými atributy meziválečné avantgardní architektury – plochou střechou, terasami, pásovým oknem, zapuštěným vstupem. Proporce jsou vyvážené, barevné řešení střízlivé. Zahradní tvář domu je ale jiná – průčelí stavby je v maximální míře proskleno, což umožňuje majiteli kontakt s přírodou.

Podobně je řešen i víkendový domek v pražském satelitu Brnkách (2001–2003). I zde najdeme odkazy na funkcionalistickou architekturu, včetně motivu kruhového okna. Záměrem projektanta ale nebylo napodobování starších vzorů – na kraji strže s romantickým výhledem do krajiny tato asketická architektura působí přirozeně, vedle betonu a skla je materiálem i dřevo.

Další humpoleckou realizací, která je před dokončením, je „plecháč“ – architektův dům na zdánlivě nezastavitelné parcele s malou japonskou zahradou. Průčelí je obloženo korodujícím plechem Corten hnědozlaté barvy. Za zmínku stojí i fakt, že stavba byla realizována ve velmi krátké době v průběhu roku 2004.

V Humpolci stojí také malý hotel v areálu městského koupaliště (2002–2003). Je to opět střízlivá stavba, která si na nic nehraje. V soklu je zázemí s restaurací, několik pokojů s lodžiemi je umístěno v patře.

Na předměstí Humpolce pak najdeme nevelký výrobní objekt firmy Hranipex (2001–2002). Jde o montážní halu se zázemím, administrativou a jídelnou. I zde myslí architekt na pohodu všech zaměstnanců, příjemné, byť střízlivé pracovní prostředí nenásilně umístěné do krajiny. Důležitým faktorem je budoucí další rozvoj továrny, proto je celá koncepce flexibilní.

Střízlivost, kvalitní materiály i výraznější barevnost jsou znaky health centra Blue Orange v pražských Letňanech (z let 2002–2003) nedaleko teplické dálnice.

Mezi inspirační zdroje OK planu tedy patří meziválečný funkcionalizmus, ale také projekty současných světových architektů Richarda Meiera nebo Stevena Holla, či minimalizmus dnešních švýcarských a rakouských projektantů. Především tu ale platí, že střízlivost nemusí být nudná.

Obrázky

Ke stažení

RUBRIKA: Architektura

O autorovi

Zdeněk Lukeš

 

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...