mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Sirt1 – hladovění bez hladu?

 |  17. 2. 2005
 |  Vesmír 84, 68, 2005/2

Chcete žít 120 let? Navíc hezky vyzáblí a bez cukrovky, rakoviny nebo dalších „radostí“ pozdního věku? Nic snazšího, sežeňte si soukromou „kliniku“, kde vám za jistý obnos trvale a drasticky omezí příjem kalorií. Na základě patrně ne úplně veselých pokusů na savcích se o vlivu hladovění na dlouhověkost ví už dávno. Lidé se mnohdy zoufale upínají k jakékoliv naději na prodloužení života, hrůznou celoživotní dietu však podstoupí asi málokdo.

Až dosud nebylo známo, jak vlastně mučení hladem ve věci dlouhověkosti funguje. Tým profesora L. Guarenteho z Massachusettské techniky, který se problematikou stárnutí zabývá po desetiletí, nedávno publikoval své poznatky ohledně genu Sirt1, klíčového hráče v uvolňování a zpracovávání tělního tuku myší.

Když savci jedí, obvykle z potravy spotřebují bílkoviny a cukry, kdežto tuk si uskladní ve speciálních tukových buňkách. 1) Jestliže se dotyčnému savci sníží příjem kalorií, tukové buňky přestanou tuk hromadit a uvolní své zásoby pro potřeby metabolizmu. Protein Sirt1 vstoupí na scénu při krátkodobém hladovění. Přepne receptory, které tuk dosud udržovaly v tukových buňkách – a tuk se začne uvolňovat. Pokud jde o konkrétní molekulární mechanizmus, Sirt1 je represor genů ovládaných tukovým regulátorem PPAR-gamma (viz Vesmír 80, 344, 2001/6).

Autoři studie by rádi věřili, že je stejným způsobem regulován metabolizmus tuku u lidí, ale zatím si tím nejsou jisti. Pokud by se to potvrdilo, je možné, že by vhodná aplikace proteinu Sirt1 mohla lidem nejen prodloužit život (pokud by o to stáli), ale také by je mohla zbavit typických nemocí stáři. Trik spočívá v tom, že tukové buňky pomocí hormonální regulace říkají tělu, jak má stárnout, a se Sirt1 bychom je mohli přelstít. Hned se ovšem vnucuje otázka, zda by robustní zásah do metabolizmu nezpůsobil nějaké další, nezamýšlené negativní účinky (viz zklámání spojené s leptinem, Vesmír 76, 133, 1997/3). Pokud vezmeme v úvahu složitost savčího metabolizmu, spíše to je než není pravděpodobné, a navíc je na pováženou, zda by nás bavil 120letý život kupříkladu se sníženou imunitou nebo libidem. Rovněž je možné, že Sirt1 nebude účinkovat bez intenzivního tělocviku. Lidé, kteří jsou ochotni cvičit, ale Sirt1 vesměs nepotřebují, takže bychom byli zase úplně na začátku. (Nature 429, 771–776, 2004)

Poznámky

1) Pozn. red.: Nadbytečné sacharidy savci nespotřebovávají okamžitě, ale dovedou je konvertovat na tuk. S proteinem je to složitější – po rozkladu na aminokyseliny se stávají součástí zásobárny aminokyselin, která je použita pro syntézu tělu vlastních bílkovin. Nadbytečné aminokyseliny jsou buď vymočeny (velmi vzácně), nebo oxidovány a stávají se zdrojem energie, popřípadě zdrojem pro novotvorbu glukózy, při čemž také vzniká jako vedlejší produkt močovina.

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...