Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Roztékají se skla starých katedrál?

 |  5. 5. 1998
 |  Vesmír 77, 353, 1998/6

Zachovaná původní skla katedrál z 12. století jsou údajně u spodního okraje silnější než u horního. O skle víme, že z hlediska své struktury je kapalinou. Můžeme tedy vysvětlit širší spodní okraj roztékáním skla? Fyzik Edgar Zanotto ze Státní univerzity v Sao Carlos v Brazílii tvrdí, že nikoli. Je to příliš krátká doba na viditelný projev tečení skla. A také nic obdobného nebylo pozorováno ani na skleněných vázách starých několik tisíc let. E. Zanotto přičítá větší tloušťku skel u jednoho kraje tehdejší technologii výroby: skleněné desky se vyráběly ručně zplošťováním masivnějšího kusu skla. (dedz@power.ufscar.br)

Am. J. of Phys., květen 1998; Phys. News 370, 9. 5. 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...