Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Rašeliniště zachráněno Cínovecký hřbet

 |  14. 7. 2011
 |  Vesmír 90, 431, 2011/7

Projekt revitalizace rašelinišť v Krušných horách je od r. 2009 pevnou součástí programu na ochranu životního prostředí NET4GAS Blíž přírodě (viz rovněž Vesmír 88, 810, 2009/12). Jeho cílem je revitalizace tří rašelinišť v Krušných horách: Cínoveckého hřbetu, rašeliniště U jezera a Velkého tetřevího tokaniště, jež jsou významná s ohledem na výskyt ohrožených druhů rostlin i živočichů.

Cílem projektu je:

  • Zvýšení retenční schopnosti krajiny.
  • Zvýšení povědomí o potřebě všestranné ochrany rašelinišť jako klíčových míst pro udržení přirozeného vodního režimu v krajině a ochranu před nepříznivými důsledky podvodní.
  • Zlepšení stavu biotopu tetřívka obecného, který je předmětem ochrany Ptačí oblasti Východní Krušné hory a Ptačí oblasti Novodomské rašeliniště – Kovářská.
  • Zlepšení stavu prioritního stanoviště 7110 – aktivní vrchoviště.

Revitalizace rašelinišť zrušením funkce odvodňovacích systémů je relativně jednoduché opatření. Ve většině případů šlo o vybudování různých typů přehrážek na odvodňovacích kanálech. Díky nim se zaplaví širší okolí, začne se rozvíjet vhodná vegetace a celý kanál se zazemní.

V současnosti je zcela zrevitalizováno rašeliniště Cínovecký hřbet a v následujících měsích se obnovy dočkají také další dvě plochy. Jejich území už prošlo hydrologickými studiemi a od srpna budou na Velké tetřeví tokaniště i na rašeliniště U jezera postupně instalovány pilotní přehrážky. Uskutečnil se také základní přírodovědný výzkum zaměřený na rostliny a živočichy, který potvrdil význam lokalit vybraných v projektu pro zachování biodiverzity v regionu těžce zkoušených Krušných hor.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Ivana Vybíralová

 

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...