mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Planeta ledu a ohně

 |  11. 7. 2013
 |  Vesmír 92, 400, 2013/7

Merkur je planeta plná extrémů. Na přivrácené straně ke Slunci je povrchová teplota tak vysoká, že by se zde roztavilo olovo. Naopak na odvrácené straně teplota dosahuje zhruba –170 °C.

V blízkosti severního pólu planety se nacházejí krátery s permanentním stínem. A právě zde již před 20 lety radarová měření z radioteleskopu umístěného v blízkosti portorického Areciba odhalila oblasti, které výrazně odrážely radarový paprsek. Na základě těchto měření se usuzovalo, že by se v této části planety mohl nacházet vodní led o tloušťce asi 10 až 20 cm. Problém byl ovšem v tom, že stejný radarový obraz bychom získali například i od vrstvy síry. Proto se na tuto oblast zaměřila sonda Messenger, která se od března 2011 nachází na oběžné dráze Merkuru. 

První měření, které mělo buď potvrdit, nebo vyvrátit domněnku o přítomnosti vodního ledu v blízkosti severního pólu planety, provedl neutronový spektrometr. Přístroj skutečně zaznamenal přítomnost vyššího množství vodíku. Další měření provedl výškoměr MLA (Mercury Laser Altimeter), který dokonale zmapoval povrch v okolí severního pólu planety. Měřil také odrazivost povrchu v blízké infračervené části elektromagnetického spektra a tím určoval teplotu povrchu. Výsledky poskytly vědcům důkaz přítomnosti vodního ledu na severním pólu Merkuru. Na základě pozorování jsou světlé (ledové) skvrny v kráterech obklopeny tmavším materiálem o tloušťce asi 10 cm. Vrstva tmavého materiálu pohlcuje více slunečního záření než vrstva ledu, na kterém leží, a tím ji izoluje.

Otázkou stále zůstávalo, kde se na Merkuru vzala voda. Jedna z hypotéz říká, že ji na planety, Merkur nevyjímaje, mohly dopravit komety. Měření ukazují, že výše zmiňovaná tmavá vrstva je tvořena uhlovodíky, které mohou pocházet z jader komet nebo asteroidů.

Obrázky

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Štěpán Ledvinka

Mgr. Štěpán Ledvinka, Ph.D., (*1974) studoval fyziku a astrofyziku na Přírodovědecké fakultě MU. V nakladatelství Didaktis má na starosti tvorbu učebnic matematiky a fyziky.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...