Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Plagiáty a matematika

 |  5. 4. 1998
 |  Vesmír 77, 234, 1998/4

Plagiáty jsou věčným tématem nejen v novinách. V Polsku již několik let probíhá aféra, která propukla v roce 1994. Tehdy dánský badatel Jan Fallingborg hledal v databázi Medline (to je americká počítačová služba, jež za poplatek vyhledává abstrakta v lékařské literatuře) články o působení selenu. Překvapilo ho, když dostal abstrakt své práce z roku 1989 a téměř přesnou kopii publikovanou roku 1992 čtyřmi polskými autory. Dánové se věcí začali zabývat a roku 1995 dospěli k závěru, že jde o plagiát. Svůj závěr však publikovali bez jmen.

Marek Wronski sbíral data pro svou knihu o vědeckých podvodech. V červnu loňského roku zahlédl v dánském bulletinu noticku "Dánská práce přeložena do polštiny. Čtyři polští vědci jsou vinni vědeckou nečestností". To upoutalo jeho pozornost. Nebylo velkým problémem zjistit jednoho z autorů, chemika Andrzeje Jendryczka, a zahájit další pátrání. Wronski objevil, že Jendryczko během 13 let publikoval 125 prací, 60 % z nich měly být "původní práce". Wronski sehnal kopie 90 prací a již v září shledal, že 20 z nich jsou plagiáty. Později nalezl dalších 9 plagiátů. To už celkem ani není zajímavé. Snad jen to, že Wronského zjištění vedou polské představitele vědeckého života po údobí určité benevolence k vytvoření státního výboru, který by se měl zabývat vyšetřováním podobných případů. (Pozn. red.: Viz také Vesmír 77, 65, 1998/2. Neměly by se tímto příkladem inspirovat i zdejší instituce?)

Jak to souvisí s matematikou? Viceprezident Al Gore přesvědčil National Library of Medicine, aby službu Medline otevřela bezplatně veřejnosti. Veřejná verze databáze - PubMed - je vybavena užitečnou funkcí "vyhledej obdobné články". Algoritmus pro tuto funkci vyvinul matematik John Wilbur.

Science 279, 473-474, 1998

Poznámky

Pozn.: Omlouvám se Markovi Wronskému za chybné psaní jeho jména v tištěné podobě článku, kde je chybně "Wroski" místo správného "Wronski". I.B.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...