mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

PIERCE J. HOWARD: Příručka pro uživatele mozku

(z originálu „The owner‘s manual for the brain“ přeložil František Koukolík), nakladatelství Portál, Praha 1998, 400 stran, náklad neuveden, cena 329 Kč
 |  5. 7. 1998
 |  Vesmír 77, 374, 1998/7

P. J. Howardovi se podařil husarský kousek. Není odborník v kognitivní vědě ani v jiných vědách o mozku. Je manažer. Přesto zvládl principy kognitivní vědy natolik, že o ní napsal knihu. Protože je Američan, který dobře zná většinu svých bližních a ví, jaký je jejich vkus, je kniha praktická příručka. K americkým příručkám tohoto druhu bývám nedůvěřivý. Přestože jsem teoretik a nadto Evropan, P. J. Howard mou nedůvěru překonal. Příručku jsem přeložil. Je to chytrá, veselá a čtivá knížka. Nejsilnější je v místech, o nichž jsem mylně předpokládal, že budou nejslabší. Autor jim v knížce vyčlenil prostor nadepsaný Užití. Mluví o tom, k čemu jsou informace kognitivní vědy dobré v našem praktickém každodenním životě. Kniha má šest částí.

  • Chcete rychle pochopit, jak pracuje mozek? pojednává o posledních novinkách kognitivní vědy. Stručně a jasně vysvětluje stanovisko k tak spletitému vztahu, jakým je vztah mozku a vědomí. Jsou v ní i základní pojmy popisující principy stavby a činnosti mozku.
  • Váš osobní almanach vypráví o tom, jak mohutně je tělo ovlivňováno vědomím. Obsahuje kouzelnou kapitolu o tom, jak se dá vyjít s druhým pohlavím. Další kapitoly mluví o stárnutí, výživě, spánku. Významné jsou informace o leváctví a praváctví.
  • Vztah mozku a osobnosti se zabývá vrozenými a získanými vlastnostmi, osobnostními rysy a psychobiologií emocí. Obsahuje kapitolu o třech pohledech na inteligenci.
  • Vztah lidí a jejich zaměstnání je pravděpodobně nejpraktičtější část. Zdůrazňuje výhody optimistického pohledu na svět. Vysvětluje stres a syndrom vyhoření, zabývá se postupy umožňujícími stres každodenně zvládat. Významná je část pojednávající o ergonomice.
  • Část nabízející praktické postupy, jak lépe pracovat s učební látkou, využijí zejména studenti, učitelé a rodiče. Dovědí se toho dost i o paměti a učení. Cenné jsou kapitoly o tvořivosti, například jak se dá pěstovat nebo naopak ubít.
  • Závěrečná část se zabývá vztahem kognitivní vědy a filozofie. Cenná mi připadá kapitola o vývoji poznávání, nazvaná Každodenní epistemologie. Málokde je srozumitelněji podán výklad Kuhnova paradigmatu.

Kniha je určena širokému čtenářskému okruhu. Český čtenář si bude muset nejprve zvyknout na povinnou dávku amerického optimizmu. Snad to bude vyváženo tím, že autor dokázal k svým tvrzením zaujmout rozumný odstup, občas i s humorem. Pod ikonou Varování čtenářům stojí nápis: Spolknete-li všechno, co je v této knize napsáno, může vás to ohrozit na zdraví.

Knížka na zdraví neohrožuje. Naopak. Čím větší počet lidí by byl schopen dodržovat alespoň některá z pravidel uvedených v Užití pod jednotlivými kapitolami, tím lépe.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kognitivní vědy
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

František Koukolík

MUDr. František Koukolík, DrSc., (*1941) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici se zabývá zejména neuropatologií. V posledních letech píše do mnoha novin a časopisů, vystupuje v četných rozhlasových a televizních pořadech.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...