Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Paraziti ve vyjadřování

 |  4. 6. 2017
 |  Vesmír 96, 368, 2017/6

Vlastně, prostě, jako, jaksi, vole… To je výčet některých z řady slov, která jsou v mnoha promluvách považována za výrazy parazitní, plevelné nebo vycpávkové. Setkáváme se s nimi dennodenně. Jsou to slova, která můžeme ve vyjadřování postrádat, jejich vypuštění nemá na srozumitelnost projevu žádný vliv. Mluvčímu zpravidla slouží k získání času při formulování myšlenky nebo pomáhají při zaváhání. Nahrazují tak hezitační zvuky ehm, eee apod. a stejně jako ony vyplňují místa, která by jinak zůstala prázdná.

Množina těchto slov byla obohacena o slovo jakoby, kterým se to kolem nás jen hemží. Mnozí uživatelé češtiny mají obavy z negativního působení tohoto parazita a kladou si otázku, zdali je možné vůbec něco dělat pro jeho vymýcení.

Jakoby má ve své neparazitní podobě význam zdánlivosti, předstírání: tváří se jakoby vážně, ale očima se směje (jen předstírá, že je vážný). Pokud tedy budeme vnímat výpovědi mluvčího nadužívajícího slovo jakoby, aniž bychom si toto slůvko odmysleli, nabudeme dojmu, že myslí pravý opak toho, co chce ve skutečnosti říct. Po zápase jsem byl jakoby unavený – tzn., že ve skutečnosti jsem nebyl unavený, jen jsem to tak předstíral. Domluvil jsem se s ní, že se zítra jakoby uvidíme – tedy neuvidíme se, bude to jen jako. Koupili jsme jakoby nové auto – tzn. bylo nové jen zdánlivě, ve skutečnosti bylo staré.

Zaplevelování mluvy slůvkem jakoby iniciovalo vznik příležitostně utvořeného podstatného jména jakobýn, což ovšem není stoupenec revolučního hnutí za Velké francouzské revoluce v čele s Dantonem, Maratem nebo Robespierrem (to by se psalo s „í“), ale výraz pro pojmenování toho, kdo ve svých projevech nadměrně užívá slovo jakoby. V databázi Českého národního korpusu bychom pak našli i další odvozená slova: jakobýnistajakobýnismus. Až tak se projevuje jakobýnská rozpínavost.

A co vy? Patříte mezi jakobýny, nebo vám v žilách koluje modrá royalistická krev, která se odráží ve vašem vyjadřování?

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Vít Michalec

Mgr. Vít Michalec (*1979) vystudoval český a francouzský jazyk a literaturu na Pedagogické fakultě UK v Praze. V Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členem autorského kolektivu připravovaného Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...