Komerční prezentace
Registrace uživatele

Přihlašte se k odběru informací, novinek, získejte přístup do diskuzního fóra.

Vesmír č. 10
Vesmír č. 10
Toto číslo vychází
2. 10. 2017
Novinky
Zdarma jedno celé číslo Vesmíru v pdf.
• Říjnové číslo Vesmíru
reklama

Obchodní centrum Šestka

Milan Jirovec, Štěpán Valouch, Tomáš Machovský, Petr Nacházel, Ondřej Tuček / DNA architekti
Publikováno: Vesmír 86, 598, 2007/9
Rubrika: Architektura

Nákupní centra na okrajích měst jsou obyčejně považována za exemplární ukázku všech nešvarů současné civilizace: utilitární montované krabice s umělým osvětlením i větráním zabírají obrovskou plochu krajiny uprostřed lánů asfaltu, který pokrývá parkovací plochy. Šestka v pražské Ruzyni je jiná. Leží na severním okraji Prahy v oblasti, kterou čeká v následujících letech dynamický stavební rozvoj v souvislosti s vybudováním rychlodráhy, jež spojí letiště s městem. Zatím je to typické „území nikoho“ na rovině mezi křížením dálnic a plotem letištního areálu. Skoro se ani nedá mluvit o místu, pokud jsou jeho hlavní charakteristikou dráhy dopravních toků ve volné krajině. Svou povahou má určitě blíž k letišti než k městu: prostor bez hranic a bez paměti, efektivní teď a tady, který lze změřit přesnými souřadnicemi, ale jen vágně evokovat slovy.

Šestka je dnes solitérem v krajině, jejíž proměnu předznamenává. Přizpůsobuje se této situaci a splývá s terénem v nejvyšší možné míře, jako by příští budovy teprve začínaly rašit ze země. Zemina vytěžená při stavbě je bezezbytku využita pro vytvoření zelených valů po stranách obchodního centra. Do těchto bočních zatravněných fasád jsou zakomponovány nájezdové rampy, vedoucí na parkoviště na střeše. Šestka obrací zavedené principy obchodních středisek naruby: místo sjíždění na parkoviště do podzemí tady naopak vyjíždíme nahoru po rampě, která je chráněna proti námraze elektrickým vyhříváním a proti naplaveninám ze svahu podélným odvodním kanálem na vnitřní straně. Plocha střechy je maximálně využita pro parkování, veškerá technologická zařízení budovy, která tu obvykle mají své místo, jsou „uklizena“ na pěti vyzvednutých plošinách. Výrazný červený objekt krytu eskalátorů označuje vstup, či spíše sestup do budovy. Plochu parkoviště přerušuje prosklený objekt mohutného oválného světlíku, který spoluvytváří atmosféru hlavního vnitřního prostoru nákupní galerie. Přirozené světlo proniká do interiéru také podélným elipsovitým oknem v prostoru restaurací a občerstvení.

Dvoupatrová nákupní pasáž opisuje v prostoru tvar ležaté osmičky, takže vyvolává dojem příjemné členitosti interiéru. Vstup pro pěší návštěvníky je zatím nenápadný, budova se ještě promění, až bude v provozu stanice rychlodráhy a až budou stát další domy v okolí. Zajímavý ekologický koncept nesmí být na překážku flexibility, která je základním požadavkem staveb s podobným programem. Obě otevřené fasády na kratších stranách budovy s větracími otvory, dveřmi a okny lze kdykoliv obměnit. Konstrukce centra je navíc navržena tak, aby střecha domu mohla v budoucnu sloužit jako parter pro novou výstavbu. Svým novátorským pojetím obchodní centrum Šestka okamžitě upoutalo pozornost odborné veřejnosti: v České republice získalo Cenu za novostavbu Grand Prix architektů 2007 a bylo nominováno na Evropskou cenu za současnou architekturu Mies van der Rohe Award.

Obrázky

Soubory

článek ve formátu pdf: 200709_V598-600.pdf (371 kB)

Diskuse

Žádné příspěvky