Komerční prezentace
Registrace uživatele

Přihlašte se k odběru informací, novinek, získejte přístup do diskuzního fóra.

Vesmír č. 10
Vesmír č. 10
Toto číslo vychází
2. 10. 2017
Novinky
Zdarma jedno celé číslo Vesmíru v pdf.
• Říjnové číslo Vesmíru
reklama

Nesnášenlivost vína

Publikováno: Vesmír 91, 479, 2012/9
Obor: Medicína
Rubrika: Aktuality

Evergreenem posledních let jsou diskuse o prospěšnosti či škodlivosti mírného pití vína. To je oblast, kde asi ještě dlouho nedojde ke shodě názorů příznivců a odpůrců pití vína (viz např. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 52, 31–54, 2012). Poněkud stranou pozornosti zůstal fakt, že u některých lidí vyvolávají i malé dávky vína různé alergické symptomy. Výskyt těchto alergických reakcí je překvapivě vysoký (ačkoli víceméně odpovídá výskytu jiných potravinových intolerancí). Výzkum, který prováděli vědci z Univerzity Johanna Gutenberga ve vinařské oblasti Porýní-Falc, ukázal, že 7,2 % respondentů udává alespoň jeden s těchto příznaků: potíže s dýcháním, astma, tachykardie, svědění, zardění kůže, otok rtů, pokles tlaku, rhinorhea (výtok z nosu), průjem, pálení v krku, žaludeční nebo střevní křeče…

Mezi „alergiky na víno“ je vyšší procento žen než mužů: 8,4 % žen, 5,9 % mužů. Dvaadvacent procent respondentů uvedlo také nějaký jiný druh potravinové intolerance (na ořechy, jablka, mléko…), třicet čtyři procent pylovou alergii. Autoři podotýkají, že skutečný výskyt intolerance může být vyšší, protože nebrali v úvahu nespecifické příznaky jako např. bolesti hlavy.

(Wigand P. et al.: Prevalence of wine intolerance: results of a survey from Mainz, Germany, Deutsches Ärzteblatt International 109, 437–444, 2012/25; DOI: 10.3238/arztebl.2012.0437)

Nejstarší výroba vína

Víno jako nápoj se vyrábělo již nejméně před šesti tisíci lety. Kromě některých egyptských maleb to nyní přímo dokládají archeologické nálezy v komplexu jeskyní Areni-1 na jihu Arménie v pohoří Malého Kavkazu. Kromě lisu a velké nádoby na kvašení našli archeologové také četná zrna a vyschlé hrozny. Pomocí radioaktivního uhlíku 14C se zjistilo, že organické zbytky pocházejí z období 4100–4000 př. n. l. Ze zbytků hroznů bylo možné určit, že již tehdy se víno vyrábělo z pravé révy vinné (Vitis vinifera vinifera), která se používá dodnes v bezpočtu odrůd. (Barnard H. et al., J. Archeol. Sci. 38, 977–984, 2011).

Ivan Boháček

Soubory

článek ve formátu pdf: 201209_479.pdf (167 kB)

Diskuse

Žádné příspěvky