Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Nedůvěra k chemickým a GM technologiím

 ad Vesmír 96, 351, 2017/6
 |  1. 9. 2017
 |  Vesmír 96, 469, 2017/9

 Autor uvádí, že hlavní překážkou využití GM technologií u potravin je ideologický přístup „zelených“ aktivistů. Tento názor samozřejmě nesdílím. Rád bych však uvedl některé jiné aspekty.

  • Technologie genetických modifikací má v sobě jedno nebezpečí – vytvoření biologických druhů rezistentních vůči téměř čemukoliv, které se mohou proměnit v nebezpečné invazní druhy či plevele. Podobně jako je tomu u rezistentních bakterií a virů, které se bohužel „vyšlechtily“ samy. Přitom genetická modifikace může vytvářet kombinace, jaké by v přírodě či pomocí šlechtění nikdy nevznikly. Jak čelí genetičtí inženýři podobnému nebezpečí?
  • Při propagaci geneticky modifikovaných potravin jsou často používány příklady, které spíše odrazují. V některém z nedávných čísel Vesmíru byl článek propagující geneticky modifikovaná jablka, která na řezu nehnědnou. Je tato vlastnost pro konzumenty skutečně tak důležitá? [...]

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie

O autorovi

Jiří Šoler

 

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...