mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Modrá lež1)

 |  4. 6. 2017
 |  Vesmír 96, 320, 2017/6

Český slovník poskytl Američanům inspiraci pro název platidla, Amerika nám nyní na oplátku nabízí elegantní označení pro prezidentovy pitomé lži. Modré lži – na rozdíl od sofistikovanějších bílých, které se objevují mezi sedmým a desátým rokem věku – začínají průhlednými snahami tříletých dětí vyvinit se z nějakého prohřešku, získat levně výhodu apod.: to porazila kočka, on mě praštil první. Děti používají tuto metodu, jakmile dojdou k závěru, že dospělí nejsou vševědoucí a nemohou číst jejich myšlenky.

Jako Trumpovy modré lži jsou označována například obvinění, že prezident Obama ho nechával odposlouchávat. Obvinění byla zcela jednoduše, navíc přesvědčivě vyvrácena, avšak část populace je svému prezidentovi nejen nevyčítá, ale stále ještě jim věří. Pídil jsem se po etymologii a zprvu žil v domnění, že jde o analogii „blue and white collars“, američtí znalci mě však ujistili, že je pojmenování odvozeno z modré policejní uniformy. Připadá mi to divné, protože v USA si nedělají z policajtů srandu jako u nás, nezbývá však než věřit.

Psychologům byla položena otázka, jak je možné, že třeba i jedinci, kteří nejsou nijak intelektově pokleslí, těmto prezidentovým nesmyslům věří, že lži dokonce podporují jeho popularitu (stále kolem 40 %), a jaký tedy mají sociální smysl. Kang Lee z Torontské univerzity vysvětluje, že tyto lži mají sice přinést lháři výhodu, současně však spojují skupinu, do které patří. To už se nedá říci o černých lžích, které mají lháře zvýhodnit na úkor všech. Modrá lež je například společné prohlášení fanoušků, že ruka se míče nikdy nedotkla a desítka byla odpískána nespravedlivě. Podle mě patří do stejné skupiny český mýtus o pravosti rukopisů.

Lež, stejně jako násilí, je zbraň použitá proti protivníkovi. Od časů Odysseových, který byl za toto umění dovedené k dokonalosti učiněn nesmrtelným, přes Machiavelliho až třeba po T. G. Masaryka, který prezidentu Wilsonovi úspěšně utajil existenci tří milionů Němců v budoucím česko-slovenském prostoru, což se provalilo až v Paříži v roce 19192) a vymstilo až v roce 1938. Lidé souhlasí s tím, že nepřátelům se lže, říkají politologové, je to ve svém důsledku jednání prosociální, stmelující národní společenství. Pokud se však jedná o jeden národ, vytvářejí takovéto lži atmosféru agrese a hyperpolarizace. Spousta Američanů se domnívá, že globální oteplování je hoax, a naopak věří spikleneckým teoriím o tom, jak Hillary Clintonová řídila satanistický sexuální spolek.

Trumpovy lži nejsou chybnou informací, ale promyšlenou politickou zbraní na cestě za vítězstvím ve volbách. Není to tedy chyba jeho kampaně, ale naopak její typická vlastnost. Společnost v USA je dnes rozdělena způsobem, který připomíná spíš dvě kmenová společenství než standardní demokratické politické rozvrstvení. Podle J. A. Smithe, autora článku na blogu Scientific American z 24. března 2017, by nápravu takto pokřivené politiky měli zajistit sami republikáni, přestože je zdánlivě vedena v jejich zájmu.

Modrá lež v sobě shrnuje současně to nejlepší a to nejhorší, co se vyskytuje ve společnosti: vypovídá o soudržnosti, loajalitě, schopnosti spolupráce a důvěře, a zároveň o dehumanizaci „těch druhých“, ale ve skutečnosti nás samotných.

Poznámky

1) https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/how-the-science-of-blue-lies-may-explain-trumps-support/.

2) Macmillan M.: Paris 1919: Six Months That Changed the World. Random House, New York 2003.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Psychologie a psychiatrie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Radkin Honzák

MUDr. Radkin Honzák, CSc., (*1939) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Působí v Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK a v psychiatrické ambulanci Institutu klinické a experimentální medicíny. Vydal mj. knihy Jak přežít léčení, Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření, Psychosomatická prvouka, Čas psychopatů.
Honzák Radkin

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...