mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Miluješ-li mne, zívni

Nakažlivé zívání a empatie
 |  7. 2. 2013
 |  Vesmír 92, 84, 2013/2

Nakažlivé zívání je notoricky známý, avšak málo prozkoumaný jev. Uvádí se, že spatření zívnutí jedné osoby vyvolá zívnutí druhé v průměru za méně než pět minut.

Rovněž je známo, že samotný zvuk zívnutí, obraz nebo fotografie zívající osoby, dokonce i pouhé myšlenky na zívání nebo čtení o něm podněcují touhu zívnout. No schválně, zkuste při čtení tohoto článku nezívat!

Zívání je reflex, který sám o sobě není žádnou moderní evoluční vymožeností. Vyskytuje se prakticky u všech obratlovců počínaje kostnatými rybami a slouží rozmanitým účelům.

Například u ryb je pomocným prostředkem termoregulace při přehřátí nebo okysličování při nedostatku kyslíku (proto také ryby chované v akváriích zívají nápadně často). Hadi zívají pro usnadnění dýchání při polykání potravy a také proto, aby po jejím požití zajistili „zapadnutí“ čelistních kůstek do původní konformace. U některých druhů tučňáků (tučňáků císařských a uzdičkových) je zívání součástí namlouvacího rituálu.

U savců se zívání objevuje v celé řadě sociálních kontextů. Značí únavu, stres či nudu. Může být hrozbou i komfortním chováním. Často je spojeno s přechodem do odlišného modu aktivity. Z fyziologického hlediska je zívání důležité pravděpodobně proto, že udržuje efektivitu mentálních procesů tím, že reguluje teplotu mozku pomocí ochlazovacího mechanismu.

V žádném z uvedených případů se zívání pravděpodobně nevyskytuje jako mimovolní reakce na jiné zívnutí. (Jestliže mnohá zvířata zívají ve skupině, je to spíše proto, že na ně v daný moment působí stejné vnější vlivy, ale zívání jedněch není skutečnou příčinou zívání ostatních.) Sociální zívání je mnohem vzácnější, evolučně modernější fenomén. Kromě člověka byl jeho výskyt zaznamenán u tří druhů primátů, konkrétně u šimpanzů (Pan troglodytes), paviánů dželada (Theropithecus gelada) a makaků medvědích (Macaca arctoides).1) Zdá se, že sociální zívání je doménou zvířat disponujících značnými mentálními schopnostmi. Že tento jev ale nemusí být omezen pouze na primáty, naznačují studie, kterým se podařilo demonstrovat, jak na domácí psy přechází zívání jejich pánů [1].2)

Jak se přijde na to, že je zívání nakažlivé? Výchozí představou je, že k přenosu dochází ze stejného důvodu, jako je nakažlivý smích nebo mračení. Ona nakažlivost je umožněna empatií, schopností přisuzovat mentální stav druhým a na základě toho patřičně reagovat.3) Myšlenku, že existuje spojitost mezi sociálním zíváním a empatií, podporuje řada nepřímých důkazů, opírajících se o klinické, psychologické i neurobiologické studie. Nakažlivé zívání se vyskytuje u dětí až od čtyř nebo pěti let, kdy se u nich plně rozvíjí schopnost správně interpretovat emoce druhých. Vyskytuje se ve větší míře u osob dosahujících vyššího skóre v testech empatie a teorie mysli, například testu sociálního pochybení (Faux-pas theory of mind test) nebo testu rozpoznávání obličeje (Self-face recognition task). Neurobiologické studie používající metody vizualizace dějů v lidském mozku, jako je pozitronová emisní tomografie, rovněž podporují hypotézu o souvislosti mezi sociálním zíváním a empatií. Lidé s narušenou schopností empatie, trpící schizofrenií nebo poruchami autistického spektra, sklony k sociálnímu zívání nemají [2].

Nyní vidíte 30 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Neurobiologie

O autorovi

Pavel Duda

RNDr. Pavel Duda, Ph.D., (*1986) vystudoval ekologii živočichů na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabývá se evolucí a fylogenezí člověka.
Duda Pavel

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...